Soome päevapiltnik otsib öölaulupeol lipuga lehvitanud mehi

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on raamatu autor Harri Rinne.
Pildil on raamatu autor Harri Rinne. Foto: Lauri Kulpsoo

Soome muusik ja laululooja Harri Rinne kadestab oma kolleege Eestis. Põhjuseks on laulev revolutsioon, mida Rinne peab maailmas ainulaadseks ning millest ta ei saanud osa võtta, sest asus teisel pool lahte.

Kadestamise kõrval leidub temas aga mitmeid kordi rohkem lugupidamist ja huvi, kuidas see kõik sai võimalikuks osutuda.



Mullu sügisel avaldas ta Soomes raamatu «Laulev revolutsioon». Sellesse on ta koondanud tollaseid fotosid Eesti pillimeestest ja lauljatest ning vestlusi nendega. Nüüd andis kirjastus Varrak selle raamatu välja Sander Liivaku eestikeelses tõlkes.



Esitlus oli neljapäeval Tartu hotellis London. Sealsamas meenutas erutavaid tunde Eesti ajaloost pressifotograaf Erkki Raskinen.



Fotograafi meenutus



Tallinna lauluväljakul peetud öölaulupeole 10. juuni õhtul 1988 sõitis Raskinen hotelli Viru juurest koos oma ametivennaga. Neid sõidutas Ladaga sinna mees, kes algul oli tahtnud nende markasid rublade vastu vahetada.



Autos oli koos kahe soomlasega kolm eestlast, kes ajakirjanike sõidutamise eest küsisid kamba peale ühe viina. See korgiti lahti teel kesklinnast Pirita poole. Enne sihtmärgini jõudmist istus Ladasse veel kaks meest, kuid kitsikust ei tulnud Raskinenil ja tema kolleegil enam pikalt kannatada.



Kannatused tasusid ennast igati ära. Revolutsioonilis-meloodiline kordumatu õhustik on Raskinenil praegugi silme ees.



Öösel tehtud piltidest pani ta nüüd hotellis London välja näituse. Kõige tähelepanuväärsemaks neist peab autor fotot, millel on lehvimas uhkelt Eesti rahvuslipp. See hetk jäi filmile 11. juuni varahommikul, kella 5 paiku.



See foto äratas 20 aastat tagasi tähelepanu ja leidis avaldamist nii Soome kui ka väga paljude teiste riikide ajakirjanduses. Lisaks sellele tunnistati õnnestunud tabamus aasta 1988 parimaks Soome pressifotoks.



Näituse avamisel sellest kõigest kõneldes märkis Erkki Raskinen, et ta ei tea, kes on need tublid mehed, kes osalesid tema pildile jäänud lipulehvitamises. Fotograaf loodab, et ehk tunnevad mehed ennast ära, kui nüüd ajaloolist fotot näevad. Või oskab ehk keegi teine nende kohta teada anda? Meiliaadress on tartu@postimees.ee.



Miks aga tuli Harri Rinne oma raamatut «Laulev revolutsioon» tutvustama just Tartusse? «Minu arust sai just Tartus see kõik levimuusikapäevadega alguse,» ütles Rinne. «Ja loomulikult ei saa hästi võrreldagi Tallinnat ja Tartut vaimsuse poolest.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles