Termopilt näitab soojakratid kätte

Elina Randoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Termopilt Annelinna paneelmaja otsaseinast, mille soojustus on väga ebaühtlane. Erinevad värvid näitavad erinevaid pinnatemperatuure.
Termopilt Annelinna paneelmaja otsaseinast, mille soojustus on väga ebaühtlane. Erinevad värvid näitavad erinevaid pinnatemperatuure. Foto: Tõnu Jõesaar

Sügiseste külmakraadide saabudes hakkab mõnigi majaomanik tundma, et tema uhiuuele ja uhkele majale kulub kütet rohkem, kui oleks arvanud, ning soe lausa haihtub tubadest.

Kui väljas on püsivad miinuskraadid ja kütteperiood täies hoos, on kõige õigem aeg kohale kutsuda termokaameraga ametimees, kes käib paari tunniga maja läbi, teeb pilte ning pärast selgitab täpselt, kustkaudu toasoe plehku paneb.

Usaldusväärse pildi saab siis, kui sise- ja välistemperatuuri vahe on vähemalt 15 kraadi. Mida parema soojapidavusega on maja, seda suurem peaks olema temperatuuride vahe probleemide märkamiseks.

Pilte tehakse ka siseruumides, sealt on need tihtipeale hoopis kõnekamad. Selleks et aru saada, mis täpselt toimub, on kasulik teha pildid probleemsest kohast nii seest kui väljast.

Usalda, aga kontrolli

Piltide usaldusväärsus sõltub sellest, millistes tingimustes on need tehtud. Pilt annab kujutise sellest, millised on pinnatemperatuurid. Edasi on juba tõlgendamise ja termograafia tegija kogemuste küsimus, kuidas ta oskab seletada, mis probleeme seal näha on.

Inseneribüroo Termopilt energiasäästu konsultandi Tõnu Jõesaare sõnul on problemaatilised nii uued kui vanad majad.

Ka päris uutel majadel on tihtipeale konstruktsioonivead või ehituspraak, nii et enne ostmist on kindlasti kasulik maja termoaudit tellida, kontrollimaks kinnisvaramaakleri jutu paikapidavust.

Paneelmajadel on nõrgimaks kohaks seinad, kust läheb kõige suurem hulk soojust välja. Tubade temperatuuri mõjutavad ka kehvad aknad. Nende vahetamisega paremate vastu muutub korteris küll soojemaks, kuid maja kui terviku energia kokkuhoidu see oluliselt ei mõjuta.

Eramajades kaob soojus aga nii mitmest erinevast kohast, et mingeid ühiseid jooni Jõesaar välja tuua ei osanudki. «See on täiesti individuaalne. Sõltub majast, kuidas ta on ehitatud, mis ajal, mis materjalidest,» ütles Jõesaar.

Piltide tegemiseks kasutatakse termokaameraks nimetatud aparaati. See mõõdab infrapunakiirguse kaudu konstruktsioonide pinnatemperatuuri. Algselt olid need väga suured ja kallid, nüüdseks on hinnad langenud ning mõõteriist ise on umbes sama suur kui kodukasutuseks mõeldud videokaamera.

Kütte hind kannustab

Järgmisest aastast hakkab Eestis kehtima nõue, et majal peab olema energiapass. Selle saamiseks on samuti vajalik termoaudit, mis on aga üsna pealiskaudne. Et maja renoveerida ja soojustada, on mõtet teha põhjalikum audit, milles sisalduvad ettepanekud ja analüüs, kuidas maja paremaks saada, kui palju see maksab, milline on tasuvusaeg ja muu seesugune tagasiside.

Jõesaare arvates on majanduse jahtumist näha ka selles, et kütte kõrge hinna pärast muretsevad inimesed on hakanud termoauditeid tellima juba praegu. Eelmisel aastal hakati huvi tundma alles detsembris.

«Mida kallimaks küte läheb, seda tõsisemaks huvi muutub,» leidis Jõesaar oma kogemuste järgi.

Termopildi tegijaid Tartus

• OÜ Termopilt

• OÜ Termoproff

• OÜ Kotkaehitus

• OÜ Termokaamera

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles