Ploom kipub märjaga mädanema

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulundusühistu Vasula Aed töötaja Heinrich Sell korjas eile ennelõunal vihma käes ploome ja märkis, et käsilolnud sort «Edinburgh» on üsna hea, sest erinevalt mõnest teisest sordist need ploomid puu otsas eriti ei mädane.
Tulundusühistu Vasula Aed töötaja Heinrich Sell korjas eile ennelõunal vihma käes ploome ja märkis, et käsilolnud sort «Edinburgh» on üsna hea, sest erinevalt mõnest teisest sordist need ploomid puu otsas eriti ei mädane. Foto: Margus Ansu

Ploomisaak on Tartumaa suurtes aedades tänavu täitsa hea ning oleks veelgi parem, kuid sadu rikub osa saagist ära: osa ploome läheb vihma käes lõhki ja osa mädanema.

«See sort siin eriti ei mädane, aga kogu aias on pilt midagi muud, on ikka päris palju mädanenud ploomi,» rääkis eile tulundusühistu Vasula Aed töötaja Heinrich Sell, kes firma 60-hektarilises aias koos kahe naisega kiiresti ühe ploomipuu otsast teise otsa ronis.

Vihmast ei teinud neist keegi välja. «Kus sa tänavu seda head ilma võtad,» ütles Sell.

Ploomid tikuvad tõesti mädanema, sest puud on vanad, tõdes tulundusühistu Vasula Aed juhatuse esimees Imbi Rohejärv. «Puid peaks iga nädala pritsima, aga selleks pole ilma ja pritsimine maksab,» lisas ta.

Ploomid, mis Vasulas pole kolmel viimasel aastal kandnud, annavadki sel sügisel parima saagi. Et aias valmib kõik tavaliselt ajast nädal-paar hiljem, on ka Vasulas ploomikorjamine seitsmelt hektarilt alles alguses ning sellepärast ei saa veel saaginumbritest rääkida.

Nii palju varasemaid sorte on aga valmis küll, et ka võhik saab aru – õiget maitset ploomidel ei ole. «Päikest on liiga vähe olnud, ploomid ei jõua piisavalt palju suhkrut moodustada,» ütles Imbi Rohejärv.

Õuna tuleb Vasula 23 hektarilt peamiselt noortelt puudelt, sest uhkesti õitsenud vanade puude saagi rikkus ära õitsemise ajal aiast üle käinud öökülm.

Ka pirni pole Vasula Aial sel sügisel palju letti lüüa: üks sort ei kasvatanud üldse vilju külge, teisel pole saagil viga, kuid neid puid pole kuigi palju.

Ploomisaak on hea ka Eesti Maaülikooli Rõhu katsejaamas ja aias, kuid vihm on sealgi oma töö teinud. «Meil veel midagi mädanema läinud ei ole, aga ploomid võiksid magusamad olla küll,» ütles katsejaama ja aia juhataja Madli Jalakas.

Õunasaaki iseloomustas ta sõnadega «enam-vähem ilus» ning lisas, et ka mõned õunasordid on vihma pärast oma kirka värvi kaotanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles