Saadjärv pääses ohust

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Äksi poe juures paistis Saadjärve nivoo eile pisut kõrgem kui 6. oktoobril.
Äksi poe juures paistis Saadjärve nivoo eile pisut kõrgem kui 6. oktoobril. Foto: Sille Annuk

Saadjärve tervise ohustamise pärast jäi Äksi paisjärve puhastanud Vooremaa Looduskeskus ilma vee erikasutuse loast, keskkonnainspektsioon pole looduskeskuse trahvimist otsustanud.


Keskkonnaameti Jõgeva-Tartu regiooni veespetsialisti Ele Liivamäe sõnul tühistas amet Vooremaa Looduskeskuse vee erikasutusloa 23. oktoobril.



Põhjusi oli mitu: Äksi paisjärve puhastati lubatust mitu kuud hiljem, Saadjärve alanemise takistamiseks ei rajatud Mudajõele ajutist paisu ning muutunud plaanidest ei teatatud keskkonnaametile.



Lisaks sellele eiras Vooremaa Looduskeskus Liivamäe kinnitusel keskkonnaameti 13. oktoobril esitatud nõuet hoida amet kursis Saadjärve nivoo jätkuva langemisega ning asuda viimaks rajama ajutist paisu.



Järv langes vaksa


6. oktoobril Saadjärve seirates hindas Liivamägi, et järv on allavoolu paikneva Äksi paisjärve kuivakslaskmise tagajärjel alanenud umbes 15 sentimeetrit. 23. oktoobriks oli Saadjärve tase pidevaist sadudest hoolimata langenud veel umbes viis sentimeetrit.


.


«Tööde perioodil alanenud veetaseme kohta täpsed andmed puuduvad, sest keskkonnaamet ei olnud teadlik veetaseme alandamise algusajast septembri keskel ega Saadjärve veetaseme seisust sel ajal,» selgitas Liivamägi.



Keskkonnainspektsiooni avalike suhete nõunik Leili Tuul ütles, et menetlust veeseaduse rikkumise pärast on alustatud, aga mingit otsust pole, sest menetlev inspektor on olnud kaks nädalat puhkusel.



Maksimaalselt saaks Vooremaa Looduskeskust trahvida 30 000 krooniga.


Vooremaa Looduskeskuse juhataja Tarmo Raudsepp põhjendas seaduserikkumist eeskätt sellega, et Saadjärve tase on püsinud tänavu võrdlemisi kõrge ning Mudajõele ajutist paisu rajades võinuks kaldakinnistuid tabada üleujutus.



Eile lisas Raudsepp, et Äksi paisjärv tõsteti varasemale tasemele juba 23. oktoobril, mil muda väljavõtt kuni 1,5 meetri sügavuse veekogu põhjast oli lõppenud. Raudsepa hinnangul on Saadjärv läinud reedest peale üha kerkinud, kuid lange­­tuseelse nivooni veel ei küüni.



Töö tehtud


Äksi paisjärve puhastamine ja ümbruse korrastamine maksab kokku 280 000 krooni. Sellest kümnendiku eraldas Äksi motell, mis kuulub Tarmo Raudsepa isale ja emale, ning ülejäänu Euroopa Komisjoni Leader-programm.



«Ikkagi hea, et see asi tehtud sai,» resümeeris Raudsepp. «Seal ei kannatanud enam ujuda ega paadiga sõita, järv oli taimi täis kasvanud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles