Martin Pau: Eesti Televisioon jälle laste kallal

Martin Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Pau.
Martin Pau. Foto: Margus Ansu

Äsja kuulutas ETV lastele justkui rõõmusõnumit: alates 25. augustist on uue digitelekanali ETV2 eetris igal õhtul kaks ja pool tundi lastesaateid. Mõte näidata rohkem lastesaateid, loodetavasti ainult häid, pole iseenesest paha. Ehkki ma näen juba vaimusilmas vanemate ja laste tülisid tegemata koolitükkide või jagamist vajava kaugnägemisaparaadi pärast.

Sest ehkki mõnes peres peetakse juba praegu normaalseks, et telekas helendab igas toas ja igaühel on vaba voli valida, mida ja kui pikalt ekraanilt endasse imeda, on õnneks veel väga palju ka neid, kes peavad normaalseks, et kõik saavad oma TV-doosi kätte ühest ja samast pildikastist. Igaühel on oma saadeteks oma aeg. Ülejäänu jääb õues askeldamiseks, raamatulugemiseks, pillimänguks või milleks iganes veel.

Kuidas teeb lapsevanem kell kuus teleka ette istuvale järeltulijale selgeks, et kell seitse või pool kaheksa on aeg asuda matemaatikaülesande või loodusõpetuse töövihiku tüki kallale? Vajutades resoluutselt telekapulti ja ignoreerides lapse puiklemist, et «ähh, sa oled vastik, lastekas läheb ju edasi»? Ju vist.

Selliste konfliktide vältimine ja lahendamine pole aga ETV2 käivitamisega kaasnev peaprobleem. Hoopis hullem on, et ETV juhid, ise laste tähtsustamisest jahvatades, astuvad suurele osale lapsevanematele pähe: ostke kohe 2000-kroonine digiboks, muidu jääb teie laps lastesaadetest ilma.

Teatavasti plaanib ETV seoses digikanali tulekuga võtta põhikanali eetrist maha kella seitsmese lastesaate. Alles jääb kella viiene lastekas, mis kestab küll terve tunni, kuid mida ei näe enamik lasteaialapsi, sest nende emad-isad on ju kella viieni tööl. Viiesest saatest jäävad ilma ka paljud koolilapsed, sest nad on trennis või nühivad koolipinki õhtuses vahetuses.

Seega siis – kui sa ei ela kaabel-TV võrgupiirkonnas ehk linnas, siis osta 2000-kroonine digiboks, kui sa ei taha, et lapsed su ära neavad.

Hämmastavalt eluvõõrast, et mitte öelda ülbet suhtumist esitles ETV ka eelmise telehooaja eel, kui terveks sügiseks jäigi kella viiele pagendatud lastesaade ainsaks. Järgnenud pahameeletulva peale suutis riigitelevisioon nelja kuuga end pisut rehabiliteerida, aga tõesti vaid üsna pisut: kella seitsmeks lubati armulikult eetrisse 20-minutiliseks nuditud «Tom ja Anni».

Ja nüüd astutakse jälle samale rehale, mis paraku ei lajata varrega ETV juhtide Heidi Pruuli ja Hanno Tombergi laubale, vaid Kükametsa ja Kikivere küla lapsevanemate otsaette.

Digitelevisiooni tulek on paremat kvaliteeti ja rahalist võitu arvestades loomulik. Kuid iga samm selle poole peab olema mõõdukas ja kaalutletud. ETV juhid võiksid endale aru anda, et kõik ei ela veel Tallinnas ja kõigil ei pungita tagataskus tuhanded, mida telejuhtide sõrmenipsu peale luhvtitama hakata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles