Haridusteaduskond võib kaotada tudengeid

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikooli peahoone.
Tartu ülikooli peahoone. Foto: Elmo Riig / Sakala

Ülikoolis käivad vaidlused, kas aineõpetajate koolitamise eest peaks vastutama edasi haridusteaduskond või vastava aine erialateaduskond. Küsimus on, kes saab endale tudengi pearaha.


Tartu Ülikooli õppeprorektori Birute Klaasi sõnul ei muutu tudengil midagi. Ülikoolisiseselt käib arutelu aga selle üle, mis teaduskond hakkab haldama õppekava, millel üliõpilane õpib.



Lihtsalt öeldes tähendab see, et õppekava haldav teaduskond saab endale tudengi pearaha.



Ühinevad teaduskonnad


Näiteks bioloogiaõpetajaid hakkab tulevikus koolitama loodus- ja tehnoloogiateaduskond ning haridusteadlaste ülesandeks jääb õpetada klassiõpetajaid, eripedagooge, lasteaiaõpetajaid.



See tähendab, et haridusteaduskonnast läheks teistesse teaduskondadesse üle ligikaudu poolsada praegu põhikooli mitme aine õpetaja erialal õppivat üliõpilast. Samuti läheks õppuritega kaasa nende õppekohatasu.



Eile kohtusid Birute Klaasi juures Pedagogicumi direktor Margus Pedaste, teaduskondade dekaanid ja Tartu Ülikooli Üliõpilaskonna esimees Alo Lõoke.



Tema sõnul arutati, kuidas peaks hakkama õpetajaid koolitama siis, kui haridusreform eraldab põhikooli ja gümnaasiumi. Ja milline peaks siis olema õppekava, mille alusel õpetajaid koolitatakse. Samas lisas Lõoke, et tudengil ei ole vahet, mis teaduskond teda õpetajaks koolitab, peaasi, et saadav haridus oleks parim.



Praeguseks ühtki otsust Tartu Ülikooli nõukogu vastu võtnud ei ole, samuti ei ole see Klaasi sõnul hääletusel homsel TÜ nõukogu istungil. Kuna aga haridusteaduskond ühineb juba 2010. aasta jaanuarist sotsiaalteaduskonnaga, on vaja leida küsimusele kiirelt lahendus.



Selleks, et 2010. aasta sügisel saaks üliõpilasi vastu võtta, on õige pea vaja kinnitada vastuvõtutingimused.



Kui aga vastuvõtutingimusi pole välja töötatud ning täpselt ei ole teada, mis teaduskond tudengi eest vastutab, ei saa ka vastuvõttu korraldada. 



Päästja Pedagogicum


Klaasi kinnitusel hakkab tulevikus teaduskondade õpetajakoolituse koordineerimisega tegelema tänavu loodud uus struktuuriüksus Pedagogicum, mis peaks hoolitsema õpetajakutse üldise populaarsuse eest.



See tähendab, et magistritasemel erialaõpetajate pedagoogilise hariduse eest hoolitseks just Pedagogicum. Nii saaksid muidu näiteks keemikuks õppinud bakalaureusetudengid läbida õpetajakoolituse ning asuda seejärel kooli õpetajaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles