Kõrgkoolides saab tervist kontrollida

Elina Randoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Et ergutada noori rohkem oma tervise eest hoolitsema, korraldab linnavalitsuse tervishoiuosakond seksuaalsel teel levivate haiguste tasuta testimist Tartu kõrgkoolides.


HIV, süüfilise ja hepatiitide kontrolli tehakse maaülikoolis, Tartu Ülikoolis ja tervishoiu kõrgkoolis koostöös kliinikumi nakkushaiguste osakonnaga teist aastat.



Päris esimene katsetus selliseks avalikus kohas testimiseks tehti kutsehariduskeskuses jaanuaris 2008.



Linnavalitsuse tervishoiuosakonna juhataja Sirje Kree rääkis, et esialgu oli väike kripeldus sees, kui hästi noored sellise sammu vastu võtavad, kuid testideks määratud aja lõppedes oli ukse taga vonklemas veel pikk saba.



Ette registreerima vastuvõtuks ei pea, tuleb vaid kohale minna ja kui teisigi ootamas on, siis sappa võtta. Või lihtsalt hiljem tagasi tulla.



«Ei pea üldse häbenema  ukse taga järjekorras seismist, sest see näitab just tervisele suunatud mõtlemist, et inimene tahab ise kindel olla ja kaitseb sellega teisi ka,» julgustas Kree.



Kolme tunni pikkune aeg testideks on Kree sõnul täpselt piisav: kui vastuvõtt väga pikaks venitada, siis  võib juhtuda, et mõnes tunnis on üldse vaid üks-kaks inimest.



Kohe vastust teada ei saa, selleks tuleb hiljem ühendust võtta. Samas on kogu protseduur anonüümne, tulemusi – negatiivseid või positiivseid – ei avaldata ühelegi kõrvalisele isikule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles