Pokukoda teretab kägiseva uksega

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külli Leppik näitab Pokukojas seminarisaalide ja töökodade kõrval ka mängutuba, mille seintel paiknevates pakkudes on peidus Edgar Valteri raamatute peategelased.
Külli Leppik näitab Pokukojas seminarisaalide ja töökodade kõrval ka mängutuba, mille seintel paiknevates pakkudes on peidus Edgar Valteri raamatute peategelased. Foto: Sille Annuk

Pole kahtlust, et Pokumaale ehitatud maakivivundamendi, palkseinte ja laudkatusega Pokukoda on üks viimase aja erilisimaid ehituskunsti näiteid, mille valmimist on pikisilmi oodatud.

Kõigepealt rõõmustavad muidugi Edgar Valteri loomingu ja Lõuna-Eesti looduse austajad, aga ka kõik Pokumaa idee väsimatud kandjad.

Edgar Valteri pärija ja Pokumaa Sihtasutuse nõukogu liige Külli Leppik usub, et kaksikmajast koosnev Pokukoda on ehk uhkemgi, kui Edgar Valter seda ise ette kujutas ja oma kavandile 2002. aastal joonistas.

Edgar Valter oleks rahul

12. juunil 2008. avatakse Pokukoda Urvaste ja Kanepi vallas.
12. juunil 2008. avatakse Pokukoda Urvaste ja Kanepi vallas. Foto: SILLE ANNUK/PM/SCANPIX BALTICS

Jah, sel majal ei ole õlgkatust, aga see-eest on ülipõneva konstruktsiooniga laudkatus. Õlgkatus oleks olnud liiga tuleohtlik.

Kojal on võimas kelder. Seda aga Edgar Valter ei planeerinudki.

Pokukoja seinad on palkidest, mille läbimõõt 35 kuni 42 sentimeetrit. Selle põrandad on laotud vanadest, Võru- ja Valgamaa telliseahjudes läinud sajandi esimesel poolel küpsenud kividest, milles leidub veel omaaegseid kassi ja koera käpajälgi.

Pokukojas on kraanikausid kasepahast, peeglid paigutatud puuplanku ja prügikastid õõnestatud pakkudesse. Peauks istub kägisevatel puuhingedel.

Pokukoja projekteeris Tiit Hansen ja ehitas AS Valmap Grupp, see läks maksma 13 miljonit krooni. Rahastajad on olnud Euroopa Liit, Eesti Vabariik ning Urvaste ja Kanepi vallavalitsus.

Urvaste vallavanem Lembit Luts istus eile oma kabinetis laua taga ja silmitses 9 aasta tagust Urvaste valla lehte looga «Mis saab Pokumaast?». Selles anti teada, et Pokumaa teema hakkab bürokraatiamasina hammasrataste vahele jääma ja vaibuma. Oli aasta 1999.

Riigi tugi vajalik

«Nüüd on meil midagi käegakatsutavat valmis,» kommenteeris Luts telefoni teel. «Pokumaa idee on 10 aastat vastu pidanud, järelikult on see jätkusuutlik. Usun, et me saame tulevikus hakkama.»

Täna avatava Pokukoja eelarve on sel aastal 1,1 miljonit krooni. Riik on lubanud anda 450 000. Ülejäänu peab tulema valdadest ja arukast majandustegevusest. Palgal on 5 inimest. Järgmise aasta eelarve on juba 2 miljonit.

Pokumaa sihtasutuse üks asutajaliige on Eesti Vabariik, keda esindab Põlva maavanem Priit Sibul.

Sibul näeb Võru ja Põlvamaa piiril arenevas Pokumaas tugevat turismimagnetit ja lubab seista selle eest, et Pokumaa Eesti riigile korda läheks, ükskõik millise ministeeriumi ja eelarverea peal sihtasutus parajasti seisab.

Pokukoda ja Edgar Valteri maalid.
Pokukoda ja Edgar Valteri maalid. Foto: SILLE ANNUK/PM/SCANPIX BALTICS
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles