Külmik mõjub meile enam kui taevakehad

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Artur Kuusi illustratsioon

Kuu liigub Amburis, jälgige ohutustehnikat, teatas horoskoop mõni päev tagasi. Kas tõesti tuleks olla ettevaatlik ja mida õigupoolest tähendab, kui Kuu liigub Amburis?


«Mitte midagi,» prahvatab Tartu observatooriumi tähefüüsika teadur, astronoom Alar Puss (Ambur) naerma. «Kuu ei saa astroloogide mainitud ajal Amburis olla, sest Amburi tähtkuju jääb Kuust siis liiga kaugele.»



Tartu observatooriumi direktori Laurits Leedjärve (Lõvi) jätab Amburis liikuv Kuu külmaks. «Kuu käib oma teed, kord on Kuu siin, kord seal, aga inimest see ei mõjuta,» muigab ta.



Jah, on teada, et kodune külmkapp mõjutab meid rohkem kui Jupiter, Veenus või mõni muu taevakeha. Ent ometi on astroloogidel käed tööd täis: ajalehed avaldavad horoskoope, potipõllumehed istutavad kapsaid ja kaale vaid neil päevadel, mida külvikalendri planeetide seis selleks tööks parimaks peab…



«Ja astroloogilist kirjandust ilmub eesti keeles mitu korda rohkem kui astronoomilist kirjandust,» teatab Tartu observatooriumi teoreetilise tähefüüsika vanemteadur Jaan Pelt (Kalad) naerdes takkapihta.



Taevas ei puutu asjasse


Astronoom Pelt kinnitab surmtõsise näo, kuid naervate silmadega, et loeb ajalehest esimeste asjadena surmakuulutusi ja horoskoopi. «Need kaks asja muudavad ajalehe isiklikuks,» selgitab ta. «Mõelda vaid – ajalehes on üks asi, horoskoop, mõeldud just konkreetsele lugejale! See annab ajalehele südamlikkuse!»



Mis Peldi ja Kalade iseloomustuse sobivusse puutub, siis sellega on nagu kõige muuga siin ilmas. «Kolmandik on õige, kolmandik vale ja kolmandik on tõlgendamise küsimus,» muheleb ta.



Kuid see polegi talle tähtis. «Tähtis on, et ajalehes on iga päev mulle ja muidugi ka teistele Kaladele üks eraldi ruuduke pühendatud,» lisab ta.



Puss ja Leedjärv ei ole horoskoopide järjekindlad lugejad. «Naine on küll mulle öelnud, et olen nagu Lõvi,» muheleb Leedjärv. «Tegelikult on Päike mu sünnikuupäeva ajal hoopis Vähis.»



Detsembri alguses sündinud Puss ei saa oma horoskoopi väga tõsiselt võtta, sest tähtkuju järgi on ta hoopis Maokandja. Aga astroloogid on Maokandja ja veel mõned tähtkujud mängust välja jätnud, et saaks inimesed sünniaja järgi lahterdada 12 tähemärgi järgi.



Lühidalt: astronoomidele Peldile, Leedjärvele ja Pussile on astroloogia eelkõige nähtus, mille üle nalja visata. Aga paljud astronoomiast kaugel seisvad inimesed nii ei suhtu, sest eks me kõik ole kuulnud ütlusi: ta on selline sellepärast, et on Sõnn… teadagi, tüüpiline Kaljukits… Miks me siis usume astroloogiat, millel puudub teaduslik põhjendus?



Tähtede järgi ennustamine pole kadunud ilmselt sellepärast, et astroloogid toonitavad oma alale kaalu andmiseks astroloogia mitme tuhande aasta pikkust ajalugu, nad kasutavad teaduse keerulisi mõisteid (tõsi küll, enamasti valesti ja põhjendamatult) ja, mis peamine, nad oskavad igale inimesele pakkuda midagi sobivat.



«Psühholoogiliselt ei taha keegi olla vaid abstraktne inimene,» arutleb Pelt. «Astroloogia müüb meile rolle – sa oled erinev, sest oled Lõvi, Neitsi või Skorpion.» Seega, astroloogias ei puutu taevas üldse asjasse, kõige tähtsam on inimese psühholoogiaga manipuleerimine.



Astroloog kogub inimese kohta teavet erinevatel viisidel. Näiteks sünnihoroskoopi koostades võib vaja minna rektifikatsiooni ehk sünniaja täpsustamist elus juhtunud sündmuste põhjal.



Astroloog pärib siis igasuguseid asju: mitmes laps olid peres, kas isa-ema elavad jms. «Hea astroloog teeb saadud infokildudest väga veenva ja usutava kokkuvõtte ning astroloogia toimibki,» ütleb Pelt.



Plussid ja miinused


Astronoomidel pole raske astroloogiat ümber lükata, kõige lihtsam on seda teha arvutades. «Võtame näiteks mingi planeedi kauguse ja massi ning gravitatsiooni konstandi, arvutame pisut ja ongi selge, et see planeet ei saa Maal elavat inimest kuidagi mõjutada,» selgitab Puss.



«Aga astroloogid ei lase end meie arvutustest kõigutada. Nad ütlevad lihtsalt, et astroloogia toimib ja kõik.»



Kuni astroloogia «toimib» ohutult, suhtuvad astronoomid sellesse muheda rahuga. Näiteks kohvikus on võõra inimesega hea tähtkujudest rääkida, sest seda teemad valdavad erinevalt astrofüüsikast ju kõik.



«Horoskoobid on optimistlikud, need mõjuvad inimesele hästi,» märgib Puss. Pelt on sama meelt, aga lisab, et horoskoope peaks täiendama. «Neis võiks olla ka mingi kasulik iva,» pakub ta. «Miks mitte soovitada, et täna sööge porgandit või öelge naisele hea sõna.»



Ehk pole selleski midagi halba, kui astronoomid annavad poliitikutele nõu, jätkab Pelt arutlemist. «Kes teab, ehk ongi mõni huupi tehtud otsus parem kui rumal otsus,» ütleb ta.



Ohtlikuks muutub astroloogia astronoomide arvates siis, kui tähtede järgi tehtud ennustused muutuvad inimese kinnisideeks. «Astroloogiasse uskumine teeb kindlasti halba siis, kui inimene läheb oma terviseprobleemiga astroloogi, mitte perearsti juurde,» toonitab Pelt.



«Kui abikaasat valitakse horoskoobi järgi, on see kurjast,» on Puss veendunud. Mitte alati, naerab Pelt. «Kui mees ei suuda kahe pruudi vahel valida, siis võib küll otsustada horoskoobi järgi,» arvab ta. «Sellest enam juhuslikumat valikut teha ei saa!»



Täna Kalades liikuv Kuu loob unistava ja pisut melanhoolse meeleolu, teatab horoskoop.ee ja lisab, et domineerivad alateadvuse mõjud ning fantaasiad ja ettekujutused kipuvad varjutama tegelikkust.



Ega siis muud kui säilitage kaine mõistus alati, liikugu Kuu kus tahes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles