Kunstnik tõi näha kuulsuste argielu

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heikki Leis on joonistusteseerias välja pannud ka pildi Liisi Koiksonist.
Heikki Leis on joonistusteseerias välja pannud ka pildi Liisi Koiksonist. Foto: Sille Annuk

Kunstnik Heikki Leisi joonistustel võib näha habet kammivat Peeter Volkonskit ja kulme kitkuvat Liisi Koiksonit ning teisigi kultuuritegelasi tegemas peegli ees oma igapäevaseid toimetusi.


«Tahtsin näha, kuidas näevad välja erinevad tegelased peegli ees tegemas igapäevaseid toiminguid, ja proovida seda edasi anda võimalikult realistlikult,» selgitas Heikki Leis.

Athena keskuses välja pandud sarja «Igapäevased peegeldused» joonistused on tõepoolest realistlikud. Kui ei teaks, võiks arvata, et need on fototöötlused, mitte joonistused.

Vead on plussid


Pildil habet ajava animafilmimeistri Priit Pärna arvates on näituse joonistused üsna hüperrealistlikud. «Samas on nad ikkagi joonistused. Sees on teatud nihe, väikesed vead võrreldes fotorealismiga – aga need vead on plussid, mitte miinused. Ilma nendeta oleks fotost joonistuse tegemine mõttetu,» arutles Pärn.

Idee kasvas välja sellest, kui Leis pildistas Volkonskit. Kõikide joonistuste aluseks on tema enda tehtud fotod. Näituse tegemine võttis aega kuulsuste nõusse saamisest kuni piltide ülespanekuni umbes kaks aastat. Kustutuskummi kasutas ta harva.

Portreed pööravad tähelepanu millelegi, mida iga päev igaüks oma intiimses vannitoas ei märkagi. Kirjanik Andrus Kivirähk ütles, et ta pole ise varem kunagi jälginud, milline ta nägu pestes välja näeb.

Joonistustel kujutatud isikute valikul püüdis Leis jälgida, et nende hulgas oleks mehi ja naisi, nooremaid ja vanemaid. Sealjuures ei olnud tähtsusetu isiklik suhe: «Et nende tegemised mulle ka korda läheksid või nad mind kuidagi mõjutanud oleksid.»

Joonistusel kulme kitkuva Liisi Koiksoni arvates ei ole lõpptulemus väga ilus, kuid see talle just meeldibki. Leis oli talle väitnud, et tema soov ongi rõhutada kortse ja muid näo üksikasju.

«Seekord on see asja ilu,» ütles Koikson. «Mul on väga suur au rippuda näitusel koos sellise seltskonnaga ja ma olen pildi üle väga uhke.»

Kirev seltskond


Seltskond on päris kirev. Lisaks juba nimetatutele saab näha peegli ees askeldamas juukseid rulli keeravat Mai Murdmaad, nägu puuderdavat Kadri Kõusaart, näomaski maha tirivat Merle Jäägrit, pead kiilaks ajavat Raul Saaremetsa, vinne pigistavat Navitrollat ja hambaid pesevat Jaan Pehki.

Lisaks «Igapäevaste peegelduste» seeriale on kunstnik Athena keskuse seintele pannud ka üheksa varem Tartus näitamata pliiatsi- ja pastakajoonistust.

 Heikki Leis ja tema looming
• Athena keskuses Tartus saab vaadata 15. novembrini Heikki Leisi (36) näitust «Sounds of Black & White».
• Näitusel välja pandud sari «Igapäevased peegeldused» koosneb kümnest hüperrealistlikust joonistusest.
• Heikki Leis lõpetas Tartu kunstikooli 1995. aastal.
• Aastast 2003 esineb näitustel.
Allikas: www.heikkileis.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles