ETV lubab Tartust rohkem uudiseid

Nils Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ETV Tartu stuudio juht Tiina Rebane tunnistab, et ehkki raadio- ja telemeeskonna ühendamine Tartus on õige otsus, jääb 250 ruutmeetrist siiski kahe peale väheks.
ETV Tartu stuudio juht Tiina Rebane tunnistab, et ehkki raadio- ja telemeeskonna ühendamine Tartus on õige otsus, jääb 250 ruutmeetrist siiski kahe peale väheks. Foto: Margus Ansu

Rahvusringhäälingu (ERR) juhi Margus Allikmaa hinnangul on Lõuna-Eesti uudiste osa teleprogrammis praegu liiga väike ja sestap palkab ETV Rein Joametsa kõrvale Tartusse veel ühe korrespondendi.

1. septembrist ühendatakse Eesti Raadio ja ETV Tartu stuudio üheks ERRi Tartu stuudioks, mille juhiks saab Tiina Rebane. Kokku kolitakse hiljemalt jõuludeks.

Kui esialgu oli kavas kolida ETV stuudio Plaskust praegustesse Eesti Raadio ruumidesse Riia 24 endises autoremonditehase bürooplokis, siis nüüd on Allikmaa kinnitusel otsustatud hankida uued ruumid.

«Meil on uute ruumide soetamiseks mitu ahvatlevat pakkumist,» lausus ta. «Tartus on ehitatud päris palju uut büroopinda ja nad kõik otsivad endale rentnikku või kaasomanikku.»

Allikmaa sõnul otsustab ERRi Tartu stuudio uue asukoha juuni lõpuks.

Tartu Postimehe kinnitamata andmetel on tulevase ühisstuudio üheks võimalikuks asukohaks ka Sadamateater.

Rohkem uudiseid

ERR tahab Allikmaa kinnitusel Tartust rohkem teleuudiseid. «Raadiouudiseid on meil Tartust täna piisavalt, aga teleuudiseid võiks olla rohkem ja teemaring palju laiem,» lausus ta. «Kui on üks inimene, siis ei pruugi tema kontaktide võrgustik olla kuigi lai. Teisalt ei ole keegi üliinimene, et suudaks olla kursis kõigi teemadega.»

Kahe stuudio ühinemine loob Allikmaa kinnitusel sünergiat. «Tekib suurem toimetus ja seega ka võimalus kat-

ta laiemat teemaringi,» lausus ta. «Infovahetus läheb paremaks.»

Allikmaa sõnul on kavas Tartusse palgata veel üks uudistekorrespondent. «Kõigepealt ühendame Tartus kaks toimetust ja võibolla õnnestub siis leida ka selline inimene, kes suudab teha nii tele- kui raadiouudist. See oleks ideaalne variant, aga kui ei leia, siis võtame ainult teletegija,» lisas Allikmaa.

Allikmaa tunnistas, et ühendamised toovad endaga paratamatult kaasa teatud pingeid ja sama võib juhtuda ka kahe Tartu stuudio ühendamise algul. «Aga ma julgen öelda, et pingeid seoses ERRi loomisega oli Tallinnas oodatust vähem,» lausus ta. «Eesti Raadio ja ETV ühinemine on tegelikult kulgenud erakordselt pingevabalt.»

Maalt ja hobusega

ETV Tartu stuudio juubelile pühendatud seminaril esinenud ERRi uuringukeskuse juhataja Raivo Suni sõnul analüüsis keskus nelja nädala jooksul kolme kohaliku uudistekanali uudiste päritolu. Kui Harju maakonnas elab umbes 40 protsenti Eesti elanikest, siis uudistest pärines Harjumaalt ja Tallinnast koguni 70 protsenti.

«Tallinnast oli analüüsiperioodil 405 uudislugu ja Tartust 27 – see näitab, et proportsioonid on paigast ära,» lausus Suni. Pärnust tuli samal ajal 29 uudist. «Meediatööstus on koondunud põhiliselt Tallinna ja neil on majanduslikult ökonoomsem rääkida Tallinna asjadest,» lisas Suni.

Pealekauba on väljastpoolt Tallinna tulevad uudised sageli teistsugused, teenindades pigem tallinlase ootusi.

«Pealinn konstrueerib endale provintsist sobilikku tegelikkust. Maapiirkondadest tuleb rohkem uudiseid politseiteemadel, kus jutt käib mingitest kriminaalsetest juhtumitest,» rääkis Suni. «Keskkonna- ja loodusteemade vallas on ülejäänud Eesti võrreldes Tallinnaga samuti rohkem esindatud.» Samas tuleb Tallinnast võrreldamatult rohkem uudiseid majanduse, poliitika ja meelelahutuse vallast.

Suni kinnitusel kujutab meedia maaelanikkonda stereotüüpselt. «Tüüpiline maamees uudistes on muhe, nina punane ja kas ise mõne pättuse korda saatnud või siis pealt näinud,» lausus Suni. «Keskmisest rumalam, konservatiivne, räpane ja abi vajav orgaaniline tegelane. Meedia pigem süvendab seda kuvandit.»

Soome meedias on regionaalpoliitikal märksa suurem roll kui Eestis – 208 000 elanikuga Tampere linnas asub YLE TV2 keskus ja YLE annab Tamperes tööd 420 inimesele.

Tallinn laiutab teleuudistes

• Kolme uudistekanali neljanädalase uurimise tulemusena selgus, et Tallinnast tuli 405 uudislugu, Tartust 27 ja Pärnust 29 uudist.

• Harju maakonnas elab umbes 40 protsenti Eesti elanikest, aga teleuudistest tuleb sealt tervelt
70 protsenti.

• Maapiirkondadest tuleb rohkem uudiseid kriminaal-, keskkonna- ja loodusteemadel.

• Tallinnast tuleb võrreldamatult rohkem uudiseid majanduse, poliitika ja meelelahutuse vallast.

Allikas: ERR

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles