Kasutatud autode müüjad on suurtes raskustes

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasutatud autode müüjad on suurtes raskustes.
Kasutatud autode müüjad on suurtes raskustes. Foto: Graafika: TPM

Viimase aastaga on rabavalt kukkunud nii kasutatud autode müüginumbrid kui ka hinnad, mistõttu automüüjad töötavad suure kahjumiga ning sulgevad järgemööda autoaedu.


«Inimesed lihtsalt ei osta praegu autosid. Ei uusi, ei vanu,» ütles kasutatud autode müügiga tegeleva OÜ Ropka Autopood müügijuht Erki Peets­­mann. «Müüginumbrid on ikka niimoodi langenud, et ise ka ei usu.»



Ropka Autopood müüs headel aegadel 100 autot kuus, praegu läheb parimal juhul 20 autot kaubaks.



Väga head ajad jäid Peetsmanni sõnul paari aasta tagusesse perioodi. Umbes pooleteise aasta eest oli märgata kerget langust ning päris hulluks läks Peetsmanni kinnitusel seis kasutatud autode turul aasta tagasi.



Agar hinnaga kauplemine


Kasutatud autode müügi kohta ei pea keegi täpset statistikat, kuid langustendentsi võib Eesti Autode Müügi- ja Teenindusettevõtete (AMTEL) juhatuse esimehe Jaak Uudla sõnul välja lugeda ka impordi langusest.



Veel 2006. aastal toodi AMTELi statistika järgi välismaalt Eestisse müügiks 50 000 autot, möödunud aastal jõudis siia 20 000 pruugitud sõidukit. «Kukkumine on väga korralik olnud,» nentis Uudla.



2009. aasta kokkuvõtet on veel vara teha, kuid esimese üheksa kuu statistika näitab Uudla sõnul tugeva langustendentsi jätkumist. «Kindlasti tuleb kehvem aasta, kui oli 2008,» sõnas ta.



Müüginumbritega koos on langenud tunduvalt ka kasutatud autode hinnad. «Naljaga pooleks võib öelda, et inimene tahab uut autot tasuta,» ütles Anne autoaia müügijuht Olav Türk. «Muud ei ole kui üks suur kauplemine.»



Müügijuhi sõnul on hinnad langenud aastaga umbes neljandiku võrra, tasemele, millest alla poole pole võimalik enam oluliselt minna. «Meie turgudel on autod juba odavamad kui Saksamaal. Välismaalt pole praegu üldse mõtet autosid tuua,» selgitas ta.



Praeguse madalseisu ajal lähevad Türgi sõnul kõige paremini kaubaks autod, mille hind jääb 50 000 – 60 000 krooni vahele. «See aeg on läbi, mil küsiti suuri džiipe. Nüüd tahetakse väikse mootoriga ökonoomseid autosid, mis vähe kütust võtavad,» rääkis Türk peamistest muutustest, mis aastaga tarbijate autoostu eelistustes on toimunud. 



Pole ostjaid


Tartus on oma tegevuse teiste hulgas sisuliselt lõpetanud Nooruse autoaed ning ajutiselt on müügile piduri peale pannud ka Nemm Autokeskus.



Keskuse juhatuse liige Neeme Pastik rääkis, et praegusel ajal on peaaegu võimatu teenida kasumit kasutatud autode müügiga. «Autode hinnad on väga maas ja ostjaid ka pole,» märkis ta.



Selle asemel, et kahjumiga edasi töötada, pidas Pastik mõistlikuks müük ajutiselt lõpetada. Tulevikku silmas pidades ja kriisaja odavaid hindu ära kasutades hakkas ta hoopis uut autode müügi platsi ehitama. «Kriis on õige aeg, et valmistuda kasvuks,» lausus ta. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles