ETV: Tartus algas kirjandusfestival Prima Vista

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Festivali patroon on poetess Doris Kareva.
Festivali patroon on poetess Doris Kareva. Foto: Peeter Langovits

Eile algas Tartus rahvusvaheline kirjandusfestival Prima Vista, mille üheks aukülaliseks on Vene kirjanik Ljudmila Ulitskaja.

Alguse sai see Tartu Ülikooli raamatukogu raamatulaadast «Utlib Market». Seekord peetakse festivali lõpupidu pühapäeval Pärnus, teatasid «Kultuuriuudised».



Kõige lühemalt võiks festivali idee kokku võtta nii: raamat rahvale lähemale ja lähedasemaks. See on võimalus kokku saada kirjutajatel ja laenutajatel, lugejatel ja kriitikutel. Tänavu arutletakse ka selle üle, kas paberil raamat ja harjumuspärane raamatukogu võivad kaduda.



Festivali patrooni, poetess Doris Kareva sõnul on Prima Vista selline festival, mis tuletab inimestele meelde, et on Tartus on kevad ja on jälle aeg võtta raamat ning tulla raamatukogust välja rohu peale ja inimestega kokku saada.



Prima Vista aukülalised on üks tänapäeva hinnatumaid vene kirjanikke Ljudmila Ulitskaja ja tunnustatud tõlkija Jelena Kostjukovitš. Ulitskaja peab just selliseid horisontaalseid kultuurikontakte olulisemaks kui vertikaalset ametlikku riikidevahelist suhtlemist.



«Elu kulgeb riikidevahelistes suhetes mingite teiste, mitte inimlike seaduste järgi. Inimlik mõõde realiseerub just kultuurivallas. Sellepärast sõitsin Eestisse, sõidan kohe Prantsusmaale, läinud aastal käisin Gröönimaal. See on väga tähtis. Üldises mõttes on see rahvaste võitlus riikide vastu,» ütles Ulitskaja.



Ulitskaja teoseid on tõlgitud rohkem kui 30 keelde. Eesti keeles on varem ilmunud romaan «Lõbus matus» ja äsja nägi trükivalgust tema tippromaan «Kukotski juhtum».


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles