Täna pärjati Eesti parimaid teaduse populariseerijaid

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ain Kallis
Ain Kallis Foto: Postimees.ee

Eesti tublimad teaduse populariseerijad on Ain Kallis, sihtasutus Tartu Keskkonnahariduse Keskus ning MTÜ Stellaris, teatas Haridus- ja Teadusministeerium. Auhinnad nendele ja teistele tunnustatutele anti üle täna Tallinnas peetava teadusmeedia konverentsi «Teadus – tumm või tummine?» avamisel.

Tänavu andis žürii välja kolm 40 000-kroonist esimest auhinda. Need pälvisid ilmateadlane Ain Kallis, kes on aastate jooksul tutvustanud ajakirjanduses ja koolides mitte ainult ilmateadust, vaid ka geograafiat, astronoomiat ja teisi valdkondi.



Väärtusllikumad auhinnad läksid veel astronoomide mittetulundusühingule Stellaarium ja selle juhile Mare Ruusalepale, kes Tartu Observatooriumis Tõraveres korraldab huvilistele ekskursioone «taevaste asjade juurde» ja on tänuväärne partner füüsikaõpetajatele. Ning sihtasutusele Tartu Keskkonnahariduskeskus ja selle projektijuht Annelie Ehlvestile, kes koostasid praegu mööda Eestit rändava interaktiivse linnalooduse näituse «Ma pole külaline, ma elan siin».



Teisi auhindu koos 26 000-kroonise preemiaga andis žürii välja viis. Need kuuluvad raamatu «Aegade alguses. 15 kirjutist kaugemast minevikust» autorile Aivar Kriiskale, Narva Lasteülikooli algatajale Aet Kiislale, sihtasutusele Tallinna Tehnika- ja Teaduskeskus ehk Energiakeskusele, blogi Keskkonnaabi algatajale Erik Puurale ning projekti «Geoturismi arendamine Eestis ja Soomes: õppides tundma maa minevikku» vedajale MTÜ Geoguide Baltoscandiale eesotsas Heikki Bauertiga.



Kolmandaid auhindu, mille suuruseks 10 000 krooni, jagus seitse: need pälvisid pikaaegne teaduse populariseerija Heldur Sander; füüsika populariseerija Andi Hektor; Lähis-Ida klassikaliste tekstide tõlkija ja kommenteerija Amar Annus; Tähe Perepäevade TäPe korraldaja Eesti Füüsika Selts; Rakvere Reaalgümnaasiumi Loodusteaduste huviklubi töö edendajad Kadri-Ly Trahv ja Tiina Sirelpuu; neljanda Rahvusvahelise Polaaraasta tutvustaja Enn Kaup ning teadus- ja tehnoloogiauudiste portaal Novaator, mille toimetaja on Villu Päärt.



Lisaks andis žürii välja kaks aukirja, need läksid ajakirjale Akadeemiake, peatoimetaja Liina Kanger ning ajakirjale Tarkade Klubi, peatoimetaja Arko Olesk.



Teaduse populariseerimise auhind asutati 2006. aastal ja tänavu anti seda välja kolmandat aastat. Auhinda rahastab haridus- ja teadusministeerium ning seda annavad ühiselt välja Eesti Teaduste Akadeemia ja sihtasutus Archimedes.



Auhinna eesmärgiks on ergutada avalikkusele teadust tutvustavaid tegevusi ning avaldada üksikisikutele ja kollektiividele tunnustust teaduse  populariseerimise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles