Maarja kool näitab kuldhane lugu

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esiplaanil kuldhani. Imelaeval istub peategelane ehk tobuke vennake, keda kehastab Martti Kivilaht. Tagaplaanil kurb kuningatütar ehk Marina Serpak ning kuningas – Rain Voog. Kuninglike tegelaste kõrval kükitab talumees ehk Jaanek Sutt.
Esiplaanil kuldhani. Imelaeval istub peategelane ehk tobuke vennake, keda kehastab Martti Kivilaht. Tagaplaanil kurb kuningatütar ehk Marina Serpak ning kuningas – Rain Voog. Kuninglike tegelaste kõrval kükitab talumees ehk Jaanek Sutt. Foto: Margus Ansu

Iga päev mängivad Tartu Maarja Kooli õpetajad ja õpilased maha loo kolmest vennast, kellest noorim leiab metsast tänu hallile mehikesele kuldhane ning võidab endale printsessi südame.



Niisuguseid mängupäevi on olnud Maarja koolis juba vähemalt kolm nädalat järjest. Ja tänane etendus läheb kõikide märkide järgi täissaalile.



«Kuldhane» lavaletoomise mõtte üks autoreid on kooli muusikaõpetaja Cornelis Lake-man. Ta on märganud, et kui ta oma tundides vaja minevaid vilespille ja muid muusikariistu sülega ühest Maarja kooli otsast teise kannab, leidub alati õpilasi, kes  tema külge otsekui kleepuvad ja tal muudkui järel käivad.



«See tõi mulle meelde «Kuldhane» muinasjutu,» räägib ta. «Seal kannab noorim, tobukeseks peetav vennake süles kuldhane ja naelutab sellega enda külge nii köstri, kõrtsmiku tütred kui talumehed.»



Selle enam kui pool tundi kestva humoorika loo esitavad Maarja koolis neli täiskasvanut ja 11 õpilast. Loos on rolle, kus tuleb seista ja ilus olla, kus tuleb liikuda ja palju rääkida, ning rolle, mis lausa vaikimist nõuavad. Meisterlikkust vajavad aga kõik osad.



Etendus on kujundatud helide ja elava muusikaga. Vanemuise teater laenas lava horisondiks sobiva kangale maalitud maastikumaali ning osa kostüümegi.



Cornelis Lakeman tõi näiteks kodust ära oma vaheseinsirmi, lasi selle ümber maalida ning kasutab seda nüüd etenduses kõrtsiseinana.



Hani laenati Tartu Mänguasjamuuseumist. Et see oli tavaline valge hani, siis seoti linnule kuldne rätik ümber ja jälle oli üks rekvisiit valmis.



Lakeman ütleb, et Maarja kooli erivajadustega lastel on etenduse õppimisel tähtis see, et kõik oleks nagu päris.



«Neil on raske mängida klaasist vee joomist, kui selles klaasis vett pole,» selgitab ta.



Aga kõik muu on nagu ikka. Tuleb teksti õppida, see meeles pidada ja esietendusel mitte verest välja lüüa.



Kui Tartu Postimees eile Maarja kooli kohale jõudis, oli peaproov läbi. Osa näitlejaist pani aga hea meelega kostüümi uuesti selga, et näidata, mismoodi nad laval välja näevad.



«Mina olen Rain Voog, ma mängin kuningat,» ütles krooni kandev valge särgiga noormees. «Olen väga erutatud sellest, et te meile külla tulite. Kuidas teie nimi on?»



Kuldhane muinasjutt räägibki sellest, et ka lihtsa ja hea südamega  inimene saavutab maailmas õnne ning et õelus ei võida kunagi.



«Kuldhani»


• Vendade Grimmide ainetel Tartu Maarja Koolis valminud etendus.


• Esietendus on täna kell 11.30.


• Sündmus tähistab Tartu vaimu- ja liitpuudega laste kooli 15. sünnipäeva.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles