IDentiteet viib teatri kinno

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaataja näeb, kuidas saavad näitlejad hakkama meetrikitsukesel laval. Keskel on etenduse peategelane Jüri (Nero Urke), kes otsib läbi unenäolise filmijutustuse teekonda oma identiteedini.
Vaataja näeb, kuidas saavad näitlejad hakkama meetrikitsukesel laval. Keskel on etenduse peategelane Jüri (Nero Urke), kes otsib läbi unenäolise filmijutustuse teekonda oma identiteedini. Foto: Lauri Kulpsoo

Pühapäeval esietendub kinos Ekraan Tartu Uue Teatri lavastus «IDenti­teet», mida autor nimetab ilma kaamerata tehtud filmiks ning mis sünnib igal etendusel vaatajate peades uuesti.


Mõte tuli näidendi autori Mart Aasa sõnul kunagi näidendi «Cafe Utopia» esimesel lugemisel draamateatris. Selles oli nimelt jabur kõrvalstseen, mille tegevus toimus personalibüroos.



Autori mõte arenes edasi, vaadates Soome vahet sõitvatel laevadel sinna tööle minevaid ehitajaid, kelle hulgas oli palju muude erialade inimesi – inimesi otsimas oma identiteeti.



Ööproovid


Etendus räägib Mart Aasa kinnitusel üksikinimese pidetusest ja eneseotsingutest. See on Jüri unenäoline teekond iseendani väikesel kiirestimuutuval maal, mis otsib suuremat SKPd ja oma teed, võttis Aas kokku.



Kuigi teatritükk pole ühiskonnakriitiline, on tegelased siiski Eesti ühiskonna viimase 20 aasta mõjude väljas.



Autori sõnul on tegu väga konventsionaalse sõnateatriga, kus näitlejad teevad n-ö vaese mehe filmi ehk jutustavad ümber sündmustiku. Nii sünnib film igal etendusel uuesti publiku peades.



Ebatavaliseks teeb etenduse mängupaik – kino Ekraan. Kuna päeviti käivad kinos seansid, on võimalik proove teha vaid öösiti.



Põhjus võtta aega


Viimastel öödel on proo-vid alanud pool tundi pärast südaööd ning kestnud aovalgeni.



«Ööd võivad olla väga tänuväärsed proovi tegemiseks, võib juhtuda, et väsimus ei jäta lavaliseks tegevuseks ei jäägi enam jõudu ja alles jääb ainult puhas mõte,» ütles näidendi peategelast Jürit kehastav Nero Urke.



Küsimusele, miks peaksid inimesed tulema teatrisse vaatama unenäolist rännakut identiteediotsingul, vastas Mart Aas, et etendus pakub võimalust võtta teraapiline hetk ning mõtestada oma valikuid elus.



Urke lisas, et vaataja võiks tulla kaema, kuidas saavad näitlejad hakkama mängimisega meeter laial laval.



Ta lisas, et otsest põhjust vaatama tulla nagu polegi, aga mõni kord võiks võtta aja maha, et sellistel teemadel mõelda.



Mart Aas on varem lavastanud Tartu Uues Teatris näidendi «Vene rännumehe ülestähendused». Mart Aas ja Nero Urke on varem koostööd teinud Theatrumis üheksa aastata tagasi.



«IDentiteet»


• Autor Mart Aas, lavastaja H. H. Sankovsky.


• Osades Nero Urke, Kristel Leesmend, Mart Aas, Sulev Teppart, Raimo Pass (Eesti Draamateater) ja Tõnis Leemets.


• Esietendus 25. oktoobril kinos Ekraan kl 20.30.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles