Tartu võõrustab taas Põhjamaade suurimat kirjandusfestivali

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

8.-10. maini kutsub kevadine Tartu kõiki kirjanduse sõpru Põhjamaade suurimale kirjandusfestivalile Prima Vista. 11. mail rõõmustab festival oma mitmekülgse programmiga ka Pärnut.

Tänavune Prima Vista saab hoo sisse juba 7. mail, mil Poola suursaatkond tutvustab luulekohviku ja tantsuetenduse näol luuletaja Zbignew Herberti loomingut.



Festivali ametlik avaüritus leiab aset 8. mail kell 12 Tartu Ülikooli raamatukogu ees. Kolmel kirjandusest tulvil päeval saab Tartus osa saada väga erinevatest kirjandusüritustest.



Kirjandussõbrad on oodatud raamatulaadale Utlib Market, kus kõik soovijad saavad täiendada oma raamaturiiuleid uute lemmikutega. Lugejatega tuleb kohtuma festivali patroon Doris Kareva ning oma loomingut tuvustavad ning loevad kümned Eesti noored autorid.



Kõik huvilised on teretulnud arutlema raamatukogude oleviku ja tuleviku teemadel foorumil Raamatukogu viimsed päevad, ning mõtlema tuntud ilukirjanduse tõlkijatega kaasa kõnekoosolekul Mõistmise kunst: tõlgetest ja tõlkimisest.



Lisaks paljudele kirjanduslikele üritustele rikastavad festivali kava nii laulvate kirjanike kontsert kui Jan-Jürgen Kausi filmi Varblane, poeet  esilinastus.



Kõigil festivali päevadel saab laenata raamatuid, lugeda ajakirjandust ja surfata internetis Pargiraamatukogus.



Paljude Eesti autorite etteasteid täiendavad Soome, Ungari ja Poola kirjanike esinemised. Omalt poolt lisavad tänavusele festivalile maailmahõngu aukülalised Venemaalt - Ljudmila Ulitskaja ja Elena Kostjukovitš.



Ljudmila Ulitskaja on üks tänapäeva hinnatumaid Vene kirjanikke, kelle tuntumate romaanide hulka kuuluvad Medeia ja tema lapsed, Kukotski juhtum ja Daniel Stein, tõlkija. Tema raamatud ilmuvad miljonilistes tiraažides ja on tõlgitud enam kui 30 keelde.



Elena Kostjukovitš on tunnustatud tõlkija, toimetaja, kirjanduslik agent, esseist ja mitme Itaalia ülikooli külalisprofessor. Ta on tuntust kogunud paljude Umberto Ecco teoste tõlkimisega vene keelde.



Tartu Kirjandusfestivali Prima Vista peakorraldajad on Eesti kirjanike selts, Eesti kirjanike liidu Tartu osakond, Tartu linnaraamatukogu, Tartu Ülikooli raamatukogu, Pärnu keskraamatukogu ning MTÜ Kirjandusfestival Prima Vista.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles