Pensioni liigutamise tähtaeg läheneb

Elina Randoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Oktoobriga lõpeb võimalus muudatusi teha neil, kes soovivad, et tuleva aasta jaanuarist hakkaks nende kogumis­pensioni valitsema teine haldur.


Eesti Väärtpaberikeskuse tegevjuhi Julia Segerkrantzi sõnul on inimeste huvi ja teadlikkus pensioni investeeringute osas märgatavalt suurenenud.



«See on positiivne, sest pensionifondidesse raha paigutamine on samavõrd tähtis ja tähelepanu ning kaalumist vääriv nagu iga teine finantsotsus. Kui otsustatakse fondivalitsejat vahetada, peab see olema läbimõeldud otsus,» ütles Segerkrantz.



Eelmisel aastal esitati pensionifondi vahetamiseks avaldusi 18 416, tänavu on neid tehtud juba ligi 22 000.



Mitu võimalust

Pensioni üleviimiseks on kaks võimalust. Esimesel juhul tehakse avaldus, et osakud hakkaks edaspidi kogunema uue haldaja juurde, varasemad osakud jäävad aga eelmise haldaja valitseda.



Teise võimalusena võib uue haldaja juurde viia pensioni kogu täiega ehk siis kanda üle ka juba kogunenud osakud.



Segerkrantz ei soovinud anda konkreetset nõuannet, kas kasulikum oleks osakud üle kanda või eelmise halduri juurde jätta, kuid soovitas võrrelda fondivalitsejate tasusid, fondide ajaloolist tootlust ja riskitasemeid.



Fondivalitseja vahetamiseks tuleb teha avaldus kas praeguse või uue haldaja juures või Väärtpaberikeskusele. Kui inimene soovib lisaks fondi liigutamisele ka osakud üle kanda ning järgmisel aastal jätkata makseid teise sambasse, tuleb tal täita kolm avaldust.



Esimesed kaks avaldust tuleb esitada enne 31. oktoobrit, maksete jätkamise avaldusega on aega novembri lõpuni.



Pensioni tasuta üleviimiseks Ergo Kindlustusse tuleb minna kontorisse kohale, kõigile teistele fondihalduritele saab avalduse teha ka interneti teel.



Tasulised tegevused

Ergo Kindlustuse kommunikatsioonijuhi Anu Vahtra-Hellati sõnul puudub neil süsteem, mis võimaldaks interneti teel tuvastada avalduse esitanu isikut.



Vahtra-Hellat rääkis, et kõige mõistlikum on teha avaldus otse sellele ettevõttele, kelle juures tulevikus soovitakse sammast kasvatama hakata, sest seal on see tasuta. Kui viia avaldus oma senise halduri juurde, tuleb maksta hinnakirja järgset tasu.



Ka Väärtpaberikeskusesse avalduse esitamine kõikide kogunenud osakute üleviimiseks maksab 50 krooni ning uute sissemaksete tegemiseks 20 krooni. Sooviavaldus maksete jätkamiseks on tasuta.



Kui inimene otsustab kõik seni kogunenud pensioniosakud teise haldaja alla viia, siis peab ta oma senisele fondivalitsejale tasuma 1% osaku tagasivõtutasu kogunenud summalt, näiteks 10 000 krooni puhul 100 krooni jne.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles