Kinnisvara müük nõuab eeltööd

, Kinnisvarabüroo Uus Maa atesteeritud konsultant
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emanuil Uhal
Emanuil Uhal Foto: TPM

Olgu tegemist kinnisvaraga või vallasvaraga, vabaturu olukorras on ostu-müügi puhul eesmärk üks: osta odavalt ja müüa kallimalt. Mida tuleb teha kinnisvara omanikul enne müümist, et tõsta selle väärtust?


Esimese asjana tuleks endale selgeks teha, millised on teie korteri või maja plussid ja miinused. See annab parema ülevaate sellest, kuidas tõsta kinnisvara positiivset ja langetada negatiivset poolt või hoopis muuta mõned kinnisvara nõrkused tugevusteks.



Näiteks esimesel korrusel asetseva korteri puhul teame, et seda ei eelistata ebapiisava turvalisuse pärast. Selle ühest küljest kinnisvara väärtust alandava teguri saab kergesti ka tugevuseks pöörata, mainides, et 1. korrusel on parem elada kui kõrgematel korrustel eelkõige selle kergema ligipääsu tõttu.



Samuti tasub mainida, et uute pakettakende olemasolu raskendab võõraste tungimist korterisse läbi aknaavade jne.



Mida rohkem tunnete oma kinnisvara positiivseid ja negatiivseid külgi, seda kergem on teil apelleerida kinnisvara hinda tõstvate omadustega.



Kinnisvara hinda tõstab loomulikult ka selle parima kasutusotstarbe määramine. Sellist analüüsi ja hinnangut saab anda juba ainult professionaalne hindaja või kinnisvarakonsultant.



Täna on müügipakkumisi palju, aga nõudlus mitu korda väiksem. Seega peab iga kinnisvara omanik, kes soovib oma kinnisvara müüa, vastama ühele küsimusele: miks peaks ostja ostma just minu kinnisvara?



Kuna pakkumisi on palju ja müüa on raske, siis on väga tähtis teada, et enne kinnisvara müüki on vaja teha vastavad ettevalmistused. Kahjuks on paljud selle ära unustanud.



Kui tegemist on korteriga, on nõuanded järgmised: korter on reklaami jaoks fotode tegemiseks ette valmistatud. See tähendab, et korter on puhas ja koristatud ning kõrvaldatud liigsetest esemetest (riided, mänguasjad, koduloomad jms).



Kui korter on pisut väsinud olekuga, siis võimaluse korral teha lihtsamaid parendusi, näiteks värvimistööd, tapeedivahetus, põrandaliistude vahetus jms.



Omanikul peab olema kindel ülevaade igakuistest kommunaalkuludest.


Omanik peab teadma, kes on naabrid ja kuidas töötab korteriühistu.



Kui tegemist on hoonestamata krundiga, vaadake üle krundi esteetiline külg, ehk krunt peaks olema korrastatud, muru niidetud jne. Kui on tegemist ebatasase maalapiga, siis on soovitatav teha selle parandamiseks mullatööd.


Võimaluse korral piiritleda krunt aiaga.



Krundiga seotud dokumentatsioon peab olema korras.



Kui tegemist on maja müügiga, tasuks lisaks maja krundi esteetilisele poolele üle vaadata ja korrastada ka maja nii välimist kui sisemist väljanägemist. 



Väga oluline on tunda maja projekti ja olla valmis seda näitama ka võimalikule ostjale.



Kinnisvara müümisel on veel teine pool: hind. Hind peab kindlasti olema paigas vastavalt turusituatsioonile ja vara väärtusele. Selle õige määramine tugineb turu tundmisele ja müüja kompetentsusele kinnisvaraturul. Oluline on mainida, et kui hind ei vasta turu olukorrale, on kõik eespool loetletud tegevused ja parandused tühised ning head tulemust ei ole mõtet oodata.



Kinnisvara müük on tõsine ettevõtmine, mille tulemus sõltub müüja kompetentsusest ja kogemusest kinnisvaraturul. Müügiga peaksid tegelema asjatundjad, oma ala spetsialistid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles