Tartu Pere Leib on täis väge ja võistlusnälga

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu võrkpalli lisab tänavu vürtsi ja temperamenti Venezuela nurgaründaja En­derwin «Eddy» Herrera.
Tartu võrkpalli lisab tänavu vürtsi ja temperamenti Venezuela nurgaründaja En­derwin «Eddy» Herrera. Foto: Sille Annuk

Pere Leiva peatreener Rainer Vassiljev sülitab kolm korda üle õla. Erinevalt kossumeestest on Tartu esindusvõrkpalluritel tervis enam-vähem korras.


Võrkpallis on õnneks meeskondade vahel võrk ja seega otsest vigastusi tekitavat pusklemist ette ei tule. Õlavalud jms käivad ala iseloomu juurde.



Schenkeri liiga sai avalöögi laupäeval Pärnus, Pere Leib astub võistlustulle homme, võõrustades A. Le Coqi spordihoones Valio Võru tiimi.



Masu on murendanud ka Schenkeri liigas osalevate meeskondade ridu. Eestlased on endiselt väljas kuue võistkonnaga, Läti aga vaid kolmega. Leedu, kust varem oli vaid üks tiim, jääb seekord kõrvale.



Uus süsteem


Muutunud on ka turniirisüsteem. Põhiturniiril kohtuvad kõik meeskonnad kaks korda, misjärel tekib kaks gruppi.



Vahegrupiturniiril, mille eel punktid nullitakse, mängivad omavahel kaks korda läbi neli paremat ja ühe korra põhiturniiril 5.–9. kohale jäänud meeskonnad. Siit saadud reastuse järgi pääsevad kaks esimest otse poolfinaali. 3.–6. koha meeskonnad mängivad veerandfinaale.



Meeskond on Pere Leiva peatreeneri sõnul üha ühtlasemaks muutumas. Hästi on Tartu ellu sisse elanud mõlemad eksootilised võõrleegionärid. «Meie ilm on natuke harjumatu,» kirjeldab Vassiljev. «Kui esimesed miinuskraadid tulid, tekkisid ruttu mütsid pähe.»



Külma pelgab esialgu rohkem brasiillane Baiano, Venezuelast pärit Enderwin Herreral on Soomes mängimisest põhjamaa kliima kogemus olemas.



Kontrollmänge on küll suhteliselt vähe olnud, prooviturniirgi juba kuu aja kaugusel. «Palju on tehtud mängulaadseid treeninguid, aga eks tõeline pilt selgub alles mängus,» ütleb peatreener. «Kui vile käib ja vormid on seljas, on ikka teine olukord.»



Mängunälg ja soov oma võimeid teistega võrrelda on pereleiburitel suur.



Mullustest aastatest tartlastele enim peavalu valmistanud Tallinna Selver alustas hooaega kaotustega Pärnule ja Rakverele. Selveril on palju mehi lahkunud. Tugitaladest on jäänud Argo Meresaar ja Kristjan Õuekallas.



«Viimane on natuke seljaga hädas,» kirjeldab olukorda Pere Leiva mänedžer Marti Jürgenson. «Pärnusse läinud Asko Esna asemel on libero seni pingil istunud Jarmo Neuhaus, nii et vastuvõtt on nõrgem.»



Samas ei tee Jürgenson Selveri esimestest mängudest  suuri järeldusi – tallinlased pretendeerivad kindlasti ka tänavu tiitlitele. «Ka mullu said nad otsustavateks mängudeks ree peale,» toonitab ta.



Kolm Selveris hästi kokku mänginud meest – Janis Sirelpuu, Agris Leitis ja Asko Esna – pallivad tänavu Pärnu VKs. «Lisame juurde Pärnu enda andekad poisid ja saame tugeva võistkonna,» ütleb Jürgenson. «Kui nad praegust taset suudavad hoida, läheb nendega raskeks.»



Selveri vastu 3:2 üllatuspommi teinud Rakvere arvati nõrgenevat pärast Martti Juhkami tulekut Tartusse ja Mait Mursi siirdumist TTÜsse, ent võta näpust. «Rakverest on alati häid mängijaid tulnud,» möönab Jürgenson, «noor võistkond läheb iga aastaga paremaks.»



Võru senise treeneri, TTÜsse siirdunud Aigor Kai­baldi vahetas välja Marko Mett. Võrus pallib nüüd ka kauaaegne tartlaste esimängija Marek Pihlak. «TTÜ vastu saadud 0:3 kaotus näitab, et nad just maailma tugevaim võistkond ei ole,» sõnab Jürgenson.



Ohtlik Ozolnieki



Lätlastest on nõrgemaks muutunud Lăse-R/Riga. Palju mehi on lahkunud, riialased otsivad praegu nurgaründajat. Daugavpils on pea sama mis mullu. Jürgenson ise peab lõunanaabritest ohtlikemaks Ozolniekit.



Hooaegade vahel siirdus palju läti võrkpallureid välismaale, need, kes jäid, koondusid põhiliselt Ozol­nie­kisse, osalt ka Riia meeskonda. «Ozolnieki oli niigi ebamugav vastane, eriti kodusaalis, tänavu on ta veel ebamugavam,» hindab Jürgenson.



Homme kell 19 peavad tartlased avalahingu Võruga. «Alguses tundus, et esimesed kaks mängu – Võru ja Rakverega – on parajad sissetöötamise mängud, nüüd tundub, et teine vastane ei ole enam nii mugav,» ütleb Vassiljev.



Schenkeri liiga


2009/2010


Osalevad meeskonnad


• Eesti


Selver Tallinn


Tartu Pere Leib


Pärnu VK


TTÜ


Rakvere Grossi Toidukaubad


Valio Võru VK


• Läti


Lăse-R/Riga


Biolars/Olaine-Ozol­nieki


Daugavpils Universităte



Pere Leiva mängud


• 23. okt – PL vs Valio Võru (A. Le Coqi SH)


• 31. okt – Rakvere Grossi Toidukaubad vs PL (Rakvere SH)


• 1. nov – Selver vs PL (Audentese SH)


• 7. nov – PL vs Daugavpils (A. Le Coqi SH)


• 22. nov – PL vs Lăse-R/Rga (A. Le Coqi SH)


• 28. nov – Pärnu VK vs PL (Pärnu SH)


• 29. nov – PL vs Ozolnieki (A. Le Coqi SH)


• 12. dets – TTÜ vs PL


(TTÜ SH)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles