Ühes kohas võib nina kõikjale pista

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Räpinas elav Anete Punning (3) uuris teaduskeskuse Ahhaa lõhnanäitusel põhjalikult söögilõhnu. Mõmmik kuulas ja kiitis takka: «Õige, hommik lõhnab hästi!»
Räpinas elav Anete Punning (3) uuris teaduskeskuse Ahhaa lõhnanäitusel põhjalikult söögilõhnu. Mõmmik kuulas ja kiitis takka: «Õige, hommik lõhnab hästi!» Foto: Margus Ansu

Kas teate, millega algab belglase päev? Anete Punning uuris seda oma ninaga teaduskeskuse Ahhaa lõhnanäitusel, kus sai teada sedagi, et üks eksponaat, musta-valgekirju mängulehm, oli liialdanud ema lõhnaõliga.


 «Pannkook,» oli kolme aasta ja nelja kuune Anete Punning pärast hommikusöögilauas oleva taldriku nuusutamist kindel. Aga võta näpust, näituse «Ahhaa, ninatark!» koostanud Belgia abielupaar Anne Hernalsteen ja Xavier Lebrun kostitavad selles taldrikus hoopis martsipanilõhnaga.



Lisaks sellele maiusele lõhnab näitusel belglaste hommikusöögilauas kakao, soe piim ja šokolaad. Pehmete mänguasjade riiulis meeldis Anete Punningule üle kõige koaala lõhn. Kena noor lehm rändas aga riiulisse ruttu tagasi, sest laudalõhna varjamiseks oli ta liiga palju parfüümi kasutanud.



Allumatu meel


Martsipani pannkoogiks pidamine ei ole suur põhimõtteline viga, sest inimeste lõhnataju on erinev, ütles Ahhaa teaduskeskuse juhataja Tiiu Sild. 



«Lõhnaelamus polegi jagatav,» selgitas ta. «Inimesed tajuvad häid ja halbu aroome erinevalt. Ka kirev lõhnaõlimaailm tõestab, et mis ühe inimese arvates on hea lõhn, ei pruugi meeldida teisele.»



Meeldib-ei-meeldi on haistmise üks külg. Nii täiskasvanutele kui ka alla meetri külastajatele häid ja halbu lõhnu pakkuv näitus tõestab sedagi, et haistmine on meie kõige allumatum meel: lõhn võib inimese ajus tekitada reaktsiooni, mis võib panna kõrvuni armuma, julgelt tegutsema või loomalikult põgenema.



«Julgust annavad ja hea meeleolu loovad meile turvatundega seotud lõhnad, kas või ahjust leviv küpse saia ja leiva hõng,» tõi Tiiu Sild näite. Armuma paneb teise inimese lõhn, põgenema sunnib aga näiteks suure ohu eest hoiatav gaasilõhn.



Muide: keskaja inimestele tähendas meile roiskuva kraamiga prügikastist tulev iiveldamapanev lehk surmkindlalt surmavaenlast katku. Mis tõestab, et emad-isad on aastasadu tahtnud lastele vaid head, öeldes, et ära topi oma nina igale poole.



Millest teha parfüümi


Ninatarga näitusel võib oma nospli aga julgelt igale poole toppida, nii prügikastidesse kui ka parfüümidesse.



Mitmeliitriste lõhnaõlipudelite juures saab teada, et parfüüm koosneb esimesena tuntavast lõhna tipust, lõhna tippu ja põhja ühendavast lõhna südamest ning parfüümi vundamendist, lõhna põhjast. Ja oh üllatust, parfüümide ühel koostisosal, kopranõrel, on päris hea lõhn!


Lõhnanäitust võib Lõunakeskuses tegutsevas Ahhaas nuusutada selle aasta lõpuni. Uuel aastal tutvustab Ahhaa päästjate tööd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles