Majanaabri tapmine tõi pika vangistuse

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vangla
Vangla Foto: AP / Scanpix

Tartu maakohus tunnistas Erki Sommeri (30) süüdi tapmises, süüteo toimepanemise tulemusena saadud vara omandamises ja asja omavolilise kasutamise katses ning karistas teda 11-aastase vangistusega.


Sama otsusega tunnistas kohus Gert Reiteli (24) süüdi tapmises ja varguses ning karistas teda 10-aastase vangistusega. Koos Reitelile varasema kohtuotsusega mõistetud ärakandmata karistusega peab ta ära kandma 10 aasta 9 kuu ja 18 päeva pikkuse vangistuse.

Marek Kesa (31) tunnistati süüdi asja omavolilise kasutamise katses ning teda karistati üheksa kuu pikkuse vangistusega. Koos Kesale varasema kohtuotsusega mõistetud ärakandmata karistusega peab ta ära kandma ühe aasta 11 kuu ja 1 päeva pikkuse vangistuse.

Karistusaegu hakatakse kõigi süüdistatavate puhul arvestama nende vahistamisest eelmise aasta oktoobris.

Menetluskuludena peab Sommer tasuma kokku üle 54 000 krooni, Reitel üle 51 000 krooni ja Kesa üle 32 000 krooni.

Süüdistuse järgi hakkas Sommer eelmise aasta septembri keskpaigast kohe pärast vanglast vabanemist üürima Tartus Jannseni tänavas asuvas majas teisel korrusel tuba. Temaga samas majas elas majaomaniku loal esimesel korrusel mees, kes tuli eelmise aasta 11. oktoobri õhtul Sommeri tuppa viimase nõusolekul televiisorit vaatama.

Samal õhtul tarvitasid Sommer ja Reitel koos alkoholi. Koos süüdistatavatega asus alkoholi tarvitama ka majanaaber. Süüdistuse järgi tungis Reitel ilma igasuguse põhjuseta kirvega kannatanule kallale, lüües viimasele kuklapiirkonda. Hiljem peksid Sommer ja Reitel kannatanut jalaga ning Sommer ka kirvega. Kannatanu suri saadud vigastustesse kohapeal.

Süüdistuse järgi varastas Reitel pärast tapmist kannatanule kuulunud mobiiltelefoni ja Sommer omastas selle. Sommer ja Kesa proovisid ka kasutada maja hoovil seisvat kannatanule kuulunud sõiduautot, kuid auto mootori käivitamine ei õnnestunud.

Kesale oli esialgu esitatud ka süüdistus toimepandud tapmisest õiguskaitseasutusele mitteteatamises, kuid kohtuvaidluses loobus Lõuna ringkonnaprokurör Toomas Liiva sellest süüdistusest. Prokuröri hinnangul oli kuriteost mitteteatamine tulenev Kesa enda toimepandud teisest kuriteost, kannatanu auto ärandamise katsest. Kohus mõistiski Kesa kuriteost mitteteatamise süüdistuses õigeks.

Kõik süüdistatavad on varem korduvalt kriminaalkorras karistatud: Sommer 11 korral ning Reitel ja Kesa kuuel korral.

Menetlusosalised saavad tänase otsuse vaidlustamise soovist kohtule teatada seitsme päeva jooksul alates homsest. Kui otsus vaidlustatakse, teeb kohus motiveeritud tervikotsuse 6. novembriks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles