Herta, Elle ja Ita on valmis hädalistele appi tõttama

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näitlejanna Herta Elviste embab kiirabiautot ja soovib sellele head teed. Üks auto maksab 1,2 miljonit krooni.
Näitlejanna Herta Elviste embab kiirabiautot ja soovib sellele head teed. Üks auto maksab 1,2 miljonit krooni. Foto: Margus Ansu

«Ärge sattuge avariisse, hoidke ennast! Õnne, õnne, õnne!» ütles näitleja Herta Elviste eile omanimelisele kiirabiautole head teed ja saatust soovides.



Eile oli see päev, mil Tartu kiirabi õnnistas sisse oma järgmised uued kiirabiautod, ristides need Eesti näitlejate nimedega Herta, Ita ja Elle.

Ita Ever ja Elle Kull olid eile etendustega seotud ega saanud oma päeva Tartusse-sõiduga tükeldada.

See-eest viibis kohal Vanemuise näitleja Herta Elviste, kes väljendas tseremoonial ühekorraga nii rõõmu, tänulikkust kui imestustki, et talle selline isevärki tähelepanu osaks on saanud.

Tartu Kiirabi juht Ago Kõrgvee ütles, et niisugune nimepanek peaks väärtustama lugupeetud naisi, kes teevad kauniks Eesti kultuuriloo. Ja lisas, et nende masinapargi enam kui 30 kiirabiautot kannavadki kõik ainult naisenimesid.

Kolm autot on saanud nime naiste järgi, kes õmblesid kokku esimese sinimustvalge lipu – Miina, Emilie ja Paula.

Veel kolm on ristitud ajaloost teada pühade õdede Brigita, Teresa ja Agnese järgi.

On teisi kauneid nimesid, mis on pandud kas lihtsalt meeldimise või mõne kiirabis töötanud endise töötaja mälestuseks.

Tseremoonia läbi viinud õpetaja Joel Luhamets ütles, et elus õnnistatakse ikka olulisi asju ning selles ei ole midagi ebaharilikku, kui õnnistatakse ka kiirabiautot. See on hädas inimesele kõige esimene inimliku abi ja armastuse osutamise koht.

Autole nimeandmine kannab aga sedagi mõtet, et tervishoiuasutused ei muutuks kombinaatideks, vaid et neis säiliks hing. Kiirabiauto ongi ju tegelikult kolmeliikmelise väljasõidubrigaadi neljas liige.

Herta Elvistel endal on kiirabiga tulnud kokku puutuda elus vaid ühel korral. See lugu leidis aset 40 aastat tagasi.

«Mul oli üks väike roll «Salemi nõidades», mängisin neegriplikat,» jutustas ta. «Juhtus nii, et etenduse ajal langes just mulle peale üks laetahvel. Etendus katkestati korraks, mulle kutsuti kiirabi. Mäletan, et mu poeg hüppas ka kiirabiauto peale.»

Kui sõitma hakati, selgus ootamatult, et autouksed on lahti jäänud, ja palju ei puudunud, et kanderaam koos näitlejannaga oleks mööda siine sealt vuhinal välja veerenud. Poeg sai raamist kuidagi kinni.

Kui haiglasse jõuti, oli arstidel jälle hulk tegu, et patsiendi seisundist mingitki pilti saada. «Olin paksu grimmi all, kohati tökatmust, kohati valge, seljas hulkuri riided. Kõik läks siiski hästi. Mul diagnoositi rangluu ja kahe roide murd,» meenutas Herta Elviste.

Kiired autod

•Tartu kiirabiautod kannavad naisenimesid: Tiina, Margaret, Krõõt, Mari, Juuli, Ave Berta, Klaara, Johanna, Liisa, Anu, Irma, Luise, Roosi, Erna, Mare,  Kärt, Lea, Viktoria, Kai, Alma, Miina, Emilie, Paula, Lotte, Tralla, Teresa, Agnes, Brigita, Herta, Ita, Elle.

Allikas: Tartu Kiirabi garaaži juhataja Harri Nemvalts

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles