Kes seekord kella ei tunne?

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kati Ärma meelest 10.45, kontrolör ei saanud aru. Tund tasuta parkimisaega, trahv kell 10.53.
Kati Ärma meelest 10.45, kontrolör ei saanud aru. Tund tasuta parkimisaega, trahv kell 10.53. Foto: TPM

Järgmised parkimiskella ohvrid pöördusid oma murega toimetusse, Tartu linnaametnikud on pidanud nende trahvimist põhjendatuks.


Kati Ärma oli parkimist alustanud Akadeemia tänaval, kus esimene tund on tasuta, kell 10.45 ja sai trahvi kell 10.53. Viivistasu otsusele oli Ühisteenuste kontrolör Gunnar Kase märkinud «aeg kellal mitteüheselt mõistetav».



Suur osuti oli kellal asetatud pisut üheksast kümne suunas ja väike osuti üheteistkümne juurde, tõsi, mõni millimeeter kaheteistkümne suunas.



Asi on inimlikkuses


«Minu meelest on see nokkimine. Ma ei pane ju kellale igaks juhuks tund hilisemat parkimise aega, et äkki saan odavamalt,» leidis Ärma. «Asi on inimlikkuses ja üldsegi mitte rahas. Esimesel korral võiks ju üldse hoiatusega piirduda,» ütles naine, kel nüüd tuleb ära maksta 240 krooni.



Ärma käis oma muret kurtmas ka linnamajanduse osakonnas, aga seal ütles talle jurist, kelle nime Ärma ei tea, et ei ole mingit mõtet vaidlustada, sest näit on tõesti mitteüheselt mõistetav.



Teine parkimiskella juhtum leidis aset samuti tunnise tasuta parkimisajaga Tiigi tänaval augusti lõpus. Kristi Viiding märkis parkimise algusajaks parkimiskellal 13.22.  13.58 kirjutas kontrolör trahvikviitungi 480 kr selgitusega «algusaeg mitteüheselt mõistetav».



Viidingu esitatud vaidele on AS Ühisteenused lisanud kommentaari, et kell on 13.22 «vaid juhul, kui väike osuti on asetatud numbrite 1 ja 2 vahele, üks kuni kaks kujutletavat minutijaotist pärast numbrit 1, ning suur osuti 22 minuti peale».



Linnamajanduse osakond lisab, et «kella väike seier saab asetseda numbril 1 vaid juhul, kui kellaaeg on 13.00 või veidi rohkem». Osakond jätkab, et seega polnud parkimise algusaeg selgelt teatavaks tehtud. Vaie jäi rahuldamata.



Mitut masti küsimusi


Kristi Viidingu abikaasa Kalle Viiding loetleb kirjas toimetusele mitu küsimust. Näiteks et kui tähistatud algusaeg 13.22 ei olnud üheselt mõistetav seetõttu, et väike osuti oli 1 (kl 13) peal (tegelikkuses siiski veidi edasi sellest), siis kuidas saab 13.58 kirjutada välja trahvikviitungi, kui selles parkimisalas on 1 h tasuta?



Või et kui tähistatud algusaeg on linnavalitsuse arvates kahtepidi tõlgendatav, siis on üldlevinud põhimõte, et otsus tuleb teha kodaniku kasuks, mitte kahjuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles