Metallivargad jahivad üha suuremaid noose

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veerikult Meelespea lasteaia kõrvalt viisid vargad viie soojakambri kaaned.
Veerikult Meelespea lasteaia kõrvalt viisid vargad viie soojakambri kaaned. Foto: Sille Annuk

Paari viimase kuuga on metallikratid teinud soojafirma Eraküte Tartu osakonnale vähemalt 70 000 krooni kahju, viimati varastati üheainsa ööga kaheteistkümne soojakambri malmkaaned.



Erakütte Tartu osakonna juhataja Jaak Ziugov ütles, et metallivarguste hoogustumine on ilmne.

Augustis-septembris viisid vargad paarkümmend kaant mitmes satsis, korraga neli-viis tükki. Ööl vastu teisipäeva sündinu oli ennenägematu.

«Kaksteist kaant on kogus, mida käsikärul või seljas ära ei vii, iga kaas kaalub üle 50 kilo,» märkis Ziugov. «Tahaksin kutsuda inimesi üles silmad lahti hoidma.»

Ajutiselt kattis Eraküte lahtised augud paksust vineerist lõigatud kaantega.

Tööpõld parkides


Ziugovi sõnul on Eraküte teinud šahtikaante varguste peale politseile juba mitu avaldust, kuid seni pole kuulda, et seadusesilmad oleksid saanud varastatud kraamile jälile või mõne kurikaela kinni nabinud.

Peaaegu kõik malmkaaned on ära kangutatud parkides ja muruplatsidel paiknevatelt soojuskambritelt, milles asuvad torustike siibrid, kraanid ja ventiilid. Veeriku lasteaia kõrvalt pargist kadus korraga viis kaant.

Tartu Veevärgi juhataja Toomas Kapp kinnitas, et tema ettevõtte varale pole metallivargad viimasel ajal kuigi sageli käsi külge ajanud. Sama kinnitas Tartu Keskkatlamaja juhataja Leho Lindmaa.

Kapi sõnul kipub küll kaduma üks-kaks kaevukaant kuus, aga suuremaid laineid, mille taga võiks näha kuriteo organiseerimist, pole ette tulnud juba paar aastat.

Nagu Eraküttel, kaob ka Tartu Veevärgil kaevu-kaasi otse tänavalt haruharva. Tavaliselt avastatakse lahtisi auke vähekäidavailt haljasaladelt.

«Oleme palunud kõiki Tartu metallikokkuostjaid, et kui kahtlast kraami tuuakse, andku meile teada,» rääkis Toomas Kapp.

«Politseid pole me pidanud mõistlikuks üksikute kaante pärast koormata,» lisas ta.

Tartu Keskkatlamaja juhataja Leho Lindmaa sõnul peaks metallivarast ja ausat töömeest olema lihtne eristada.

Esiteks kannavad töömehed firmaembleemiga riideid, teiseks on nende kõrval tavaliselt sama firma kirjades auto, millel plingib kollane vilkur.

Huvilised helistavad

Metallifirma Kuusakoski Tartu ja Võru piirkonna suurkliendihaldur Veiko Mürk kinnitas, et kaevukaasi, elektriliinikaableid, liiklusmärke ja surnuaiariste võetakse vastu ainult firmadelt. Kõik toojad salvestab valvekaamera.

«Aeg-ajalt ikka helistatakse ja küsitakse, kas selliseid asju saab ära anda, ja mõned on päris pahased, kui neile ei ütleme,» tõdes Mürk.

 Kaanevargused

• Ööl vastu 13. oktoobrit varastati Erakütte Tartu soojatorustikel 12 malmkaant.
• Kokku on alates juuli lõpust varastatud Erakütte Tartu osakonnalt 30 malmkaant.
• Uue kaane ja kaane krae saab osta 2400–2500 krooniga. Kaane ja krae müümisel vanametallina võib teenida umbes 180 krooni.
Allikad: Eraküte, Tartu Veevärk

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles