ETV Tartu stuudio kaotab vaate

Nils Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ETV Tartu stuudio juht Tiina Rebane tunnistab, et ehkki raadio- ja telemeeskonna ühendamine Tartus on õige otsus, jääb 250 ruutmeetrist siiski kahe peale väheks.
ETV Tartu stuudio juht Tiina Rebane tunnistab, et ehkki raadio- ja telemeeskonna ühendamine Tartus on õige otsus, jääb 250 ruutmeetrist siiski kahe peale väheks. Foto: Margus Ansu

Rahvusringhääling valmistub Tallinnas klaasist hiigelmaja ehituseks, ETV Tartu stuudio kolitakse aga oivalise vaatega Emajõe ärikeskusest Riia mäele nõukaaegse büroohoone teisele korrusele.

Seal, aadressil Riia 24, peab kaheksa telemeest ja -naist jagama ruumi seni endise autoremonditehase bürooploki 250 ruutmeetril askeldanud üheksa raadioinimesega.

Praegu tegutseb ETV Tartu stuudio 156 ruutmeetril, niisiis kahaneb tööpind mitmeid kordi.

Rahvusringhäälingu juht Margus Allikmaa ütles läinud nädalal Eesti Päevalehele, et Tartu stuudio panus ETV programmis on aasta-aastalt vähenenud ja ka tulevikus pole kavas tellida siit praegusest oluliselt rohkem saateid.

Tartu stuudio juht Tiina Rebane näeb Allikmaa sõnu endale sobivamas valguses. «Ma tean, mida ta mõtleb. Ta mõtleb otsesaateid,» arvas Rebane. «Salvestatud saateid oleme me kogu aeg teinud ja teeme ka edaspidi. Küsimus on otsesaadetes ja stuudioruumis, mitte struktuuriüksuses.»

Allikmaa järgnev vestlus Postimehega reetis siiski halvasti varjatud rahulolematust Tartu stuudio tööga. «Terve selle Emajõe ärikeskuses oldud aja jooksul ei ole suudetud stuudiot kunagi täiel määral rakendada,» rääkis Allikmaa. «Arvestades stuudio potentsiaali, peaks sealt tulema palju rohkem programmi.»

Ideid ei ole

Sellele, miks ei ole Tartu stuudiolt rohkem saateid tellitud, ei oska ka Allikmaa vastata. «Neid põhjuseid on ilmselt mitmeid – esiteks on ühe hea saate või saatesarja tegemiseks vaja tohutult palju rohkem inimesi, kui on täna Tartus,» lausus ta. «Teisalt on hea saate tegemiseks vaja võibolla veel suuremat stuudiot.»

Allikmaa lisab, et Tartu poolt ei tule paraku ka ideid.

Tartu raadiostuudio ehitatakse Allikmaa sõnul ümber nii, et teletöö põhifunktsioonid säiliksid. Ka on uues stuudios otse-eetri võimalus.

Kolimist on oodata selle aasta teisel poolel. Tiina Rebane lisab, et vaade Emajõe ärikeskusest on ilus ja kesklinnas töötada meeldivam kui Riia tänavas, aga stuudio töö kvaliteeti see ei mõjuta. «Raadio ja tele kokkupanek on iseenesest õige otsus, pole ju mõtet pidada kaht eraldi osakonda.»

Riia mäe pind kuulub rahvusringhäälingule, sellal kui ärikeskuse ruumid on rendile võetud. Rebane lisab siiski, et 250 ruutmeetrit on raadiole ja telele kahe peale vähevõitu.

Koosseisu vahetused

ETV Tartu stuudio sisutootjate poolel pole Allikmaa sõnul kavas mingeid koondamisi. «Meil on vaja terve rea saadete jaoks materjali ja lugusid Lõuna-Eestist,» lausus ta.

Praegu ei jookse ETVs ühtegi Tartus toodetud saatesarja. «Me toodame ette saateid, mis lähevad eetrisse augustis-septembris,» põhjendas Rebane.

ETV Tartu stuudio parimatel päevadel töötas seal üle poolesaja inimese ning tehti saateid haridusteemalistest kuni teleteatri ja loodusfilmideni välja. Tartu stuudio saab suvel 45-aastaseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles