Tallinlanna teeb füüsilist teatrit

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lavastaja näitab üht ja valmistab ette teist lavastust. Koreograafi ja lavastaja Renate Valme lavastus «Pung» tuleb vaatajate ette festivali Draama kõrvalprogrammis «Särts!». Tartu Uues Teatris valmib tema «Pure mind». Ta sai reporterilt küsimusi puremiseks mõlema kohta.
 

«Pung» on esimene lavastus, mille te olete toonud vaatajate ette oma füüsilise teatri trupiga Kompanii Nii. Kas on nii?

Just nii. Oma trupi loomine oli minu kauaaegne unistus juba aastaid ja sammhaaval sai selle nimel ka tööd tehtud. Kõige suuremaks väljakutseks oligi kokku saada selline punt inimesi, kelles oleks ühildatud lavasarm ja igakülgne võimekus just mind kõnetavate kriteeriumide järgi.

Nii et mitu head aastat läks inimeste koolitamise peale, trupi põhiliikmed ongi peamiselt välja kasvanud minu füüsilise teatri stuudiost Dreek, samas on truppi lisandunud ja etenduseti lisandumas ka külalisi väljast.

Tulevikuideaaliks oleks eri põlvkondade esindatus trupis – et oleks tummisust ja elulisust veelgi enam.

Kriitikud on lavastuse «Pung» puhul toonud esile teatraalsust, energilisust, mängulisust, mässulisust ja kirglikkust, seda on nimetatud ulmekaks või psühhodraamaks, komöödiaks või tragöödiaks. Milliste sõnade ja lausetega te seda ise esitleksite meie lugejaile?

Niimoodi lugedes kõlab ikka eriti pööraselt, aga kõik tõlgendused on õiged. Minu arvates ongi kõik juba nii ära öeldud, et midagi lisada tunduks liiast, ja tegelikult pole ma kunagi olnud kuigi aldis ise oma loomingut sõnastama.

Mida selle lavastusega öelda tahan, olengi kätkenud lavastusse endasse. Kõik edasine on juba publiku kogeda ja mõtestada. Nii on ka lavastust sissejuhatav tekst üsna minimalistlik – pung, mis mõttes, pungi mõttes.

Septembri lõpus ootavad vaatajad Tartu Uues Teatris selle teatri esimest tantsulavastust «Pure mind». Teie olete autor, lavastaja, kunstnik ja muusikaline kujundaja. Kes peab keda purema? Või peab seda lavastuse pealkirja hääldama inglise keeles?

Ma siiski täpsustaksin ja rõhutaksin, et see ei ole niivõrd tantsulavastus, kui on just füüsilise teatri lavastus. Kompanii Nii on eelkõige füüsiline teater, selle väljenduslaad on tantsuesteetikast erinev. Minu suur soov olekski jõudumööda see võrdusmärk Kompanii Nii ja füüsilise teatri mõiste vahel korralikult särisema panna.

Aga kui pealkirjast rääkida, siis meie keeleruumis on sõnapaaril «pure mind» unikaalne võimalus toimida kaksipidiselt ja eks ma selle ambivalentsiga lavastuses mängingi.

«Pure mind» valmib Kompanii Nii ja Uue Teatri koostöös. Mida vaatajad näevad ja kuulevad selles lavastuses?

Vaat see olgu üllatus! Ükskõik mis ma ka ette ei ütleks, rikuks see vaataja puhta lehe kogemust ja see pole minu eesmärk. Otse vastupidi. Muidu teeb mõte veel karuteene. Peaasi, et vaatama tulles oleks meel puhas ja vaim valmis purema või siis ise puretud saama. Kõik on võimalik.

Kas teate?

Täna, homme, varsti

• «Pung» etendub festivali Draama kavas täna kell 18 ja homme kell 20 Tartu Ülikooli vanas kirikus.

• «Pure mind» esietendub

27. septembril kell 19 Tartu Uues Teatris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles