Tartu Postimees esitas küsimusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mida teha Emajõega?


Reformierakond

Emajõe olukorra parandamiseks on palju tehtud. 2004. aastal valmis kollektor ja puhastusjaam, mille tähtsust ei saa alahinnata.
Järgnevatel aastatel on plaanis korrastada Emajõe kallasrajad alates kesklinnast mõlemas suunas. Lodjapargi ja supelranna eskiislahendus on valminud ning läheb avalikule arutelule. Koostöös paadiomanikega arendame välja uusi randumiskohti.

Keskerakond
Täna kuulub kaks kolmandikku Emajõest keskkonna- ja kolmandik majandusministeeriumi haldusesse. Omandisuhete lahendamine on esimene samm edasise arengu teel. Märksõnadeks on avatud kallasrada, promenaadid, paadisadamad, veesõidukite tanklad, kultuuri- ja puhkeala jõe ning Anne kanali vahel ja jõeturism.

Rahvaliit
Emajõgi tuleb tartlastele lähemale tuua. Euroopa raha toel on kolme aasta jooksul plaanis 33,5 miljonit krooni investeerida kaldakindlustuste rekonstrueerimisse ja jõeäärsete teede korrastamisse. Valmis saavad Kroonuaia ja Vabadussilla ning Võidu ja Turusilla vahelised mõlemad kaldaäärsed. Jõeelu elavdamiseks tuleb toetada sõudjaid ja aerutajaid, kes ilmastikuoludele vaatamata jõel toimetavad, ning laevaliiklust.

Isamaa ja Respublica Liit

Emajõe kallastel tuleb välja arendada jalgrattateed ja jalutamispromenaadid.
Sadamate, kaide ja slip­pi­miskohtade väljaehitamine loob parema võimaluse paadi- ja laevaliikluseks. Loodusreisid lodjaga Emajõel tuleb muuta turistidele atraktiivseks ja kättesaadavaks. Taastada tuleks ka laevareisid Peipsile.
Muutes kahel pool Sõpruse silda laiuva Anne kanali ja Emajõe vahelise ala looduskauniks pargiks, saavad annelinlased juurde puhke- ning sportimisala.

Sotsiaaldemokraatlik Erakond

Avada kogu linnasisene jõekallas jalakäijatele. Luua soodsad tingimused era- ja mittetulundussektorile paadilaenutuste, jõetakso ja -trammi käivitamiseks. Kasutada jõe potentsiaali turismi arendamises: tugi lodjakoja projektile; randumiskohtade rajamine; kalastusspordi toetamine.

Erakond Eestimaa Rohelised

Emajõgi saab iseendaga hakkama, kui inimene liialt vahele ei sega. Emajõele peab olema parem juurdepääs; mõnel pool tuleb avada seadusega ette nähtud kallasrajad ja  avalik juurdepääs jõele ka kesklinnast allavoolu. Kindlasti peab säilima Emajõe-äärne roheline koridor. Rohkem võiks olla paadisildu, puudu on paatide tankla.

VL Tartu Alternatiiv
Me armastame Emajõge, see on Tartu üks sümbolitest. Küsimus on selle laialdasemas kasutusele võtus, nt võiks olla rohkem paadilaenutuse võimalusi.

VL Eesti Meile Kõigile
Emajõe kaldakindlustuste rekonstrueerimise 33,5 miljonist kroonist suunata osa raha lasteaia ehituseks. Arendada Emajõe-äärne ala linna visiitkaardiks: puhkepaigad, veetaksod, telkimisplatsid jne.

VL Koostöökeskus – Tsentr Soglassija
Korrastada kaldad hiljemalt Tartu 1000 aasta juubeliks. Ehitada kaldakai sadamahoonega ja olla valmis laevaliikluse elavnemiseks ning Pihkva–Tartu laevaühenduse avamiseks seoses viisa- ja tollireeglite reguleerimisega.

Nimetage Tartu viimase nelja aasta kolm plussi ja kolm miinust.

Reformierakond

Plussid: uued lasteaiad, spordi- ja mänguväljakud ning sõiduteede oluliselt parem seisukord.
Miinused: segadused vaksalihoone ümber, sõimekohtade puudus, kruusakattega tänavad.
Keskerakond
Plussid: edu sotsiaalalal, mh hooldekodude ehitamine ja renoveerimine, lennuliikluse avamine Stockholmi ja Riiga, uued spordihooned.
Miinused: kriis linnatranspordis ja Gobusi diktaadi järgi tantsimine, liigkallis ja suhteliselt väikese kasuteguriga Laia tänava sild, e-teenuse stagneerumine.

Rahvaliit
Plussid: rahvusvahelise lennuliikluse avamine Stockholmi ja Riiga, hooldekodu laiendus ja rekonstrueerimine, preemiad kõigile medaliga gümnaasiumi lõpetanud tartlastele.
Miinused: Ahhaa uue hoone ehitusega viibimine, suutmatus korraldada reisijate teenindamist raudteejaama hoones, bussiliikluse korraldus.

Isamaa ja Respublica Liit
Plussid: Tallinna Lennujaam koostöös majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ning Euroopa struktuurifondidega ehitas regulaarlennukõlblikuks Tartu lennuvälja – juba paar kuud tehakse regulaarlende Tartust Riiga ning Stockholmi.
Tartu Ülikooli Kliinikumi Maarjamõisa meditsiinilinnaku uue ravikorpuse ja Tartu Ülikooli keemikumi rajamine.
Miinused: lasteaiakohtade ja lastehoiuvõimaluste jätkuv krooniline puudus, ebaõnnestunud ühistranspordikorraldus, kesklinna ehitatud reaalsetest vajadustest ja võimalustest mittelähtuv sild, mis läks maksma 166 miljonit krooni.

Sotsiaaldemokraatlik Erakond
Plussid: Tartu Ülikooli Kliinikumi uus hoone, lennuliikluse avamine Riiga ja Stockholmi, atraktiivsed ettevõtmised kultuuri- ja turismitegevuses (Draama, Prima Vista, Lodjaselts jt).
Miinused: lasteaiakohtade nappus, raha raiskamine (näiteks kallis ja mõttetu Vabadussild), vilets ühistransport ja liiklusprobleemide eiramine.

Erakond Eestimaa Rohelised
Plussid: joogi- ja reoveesüsteemide väljaehitamine Euroopa Liidu toel, suurrajatistega kaasnenud apsakate kaine arvustamine, tartlaste kaasamine planeeringute aruteludesse ja ettevaatlikkuse kasv uute suurprojektide arendamisel (nt idaringtee kavandamine, hobispordi objektide arendamine).
Miinused: suutmatus tagada seadusega ette nähtud lasteaiakohti, suund koostöölt ja selgitustelt karistamisele ja trahvimisele, ehitusbuum risustas linna mitmete kolehoonetega.

VL Tartu Alternatiiv
Tartu intelligentsed inimesed teavad ise, mis on nende meelest plussid ja mis miinused, eks jagame meiegi linnakodanike seisukohti. Positiivne on see, et on nagu on – kõik oleks võinud olla veelgi hullem.

VL Eesti Meile Kõigile
Plusse ei ole.
Miinused: korruptsioon ja erakondlikud huvid; Vabadussilla ehitamine tasuvusuuringuta, otstarbetu raha kulutamine; linna kodanik kui valija on unustatud, volikogu on linna kõrgeim võimuorgan, mitte linnavalitsus.

VL Koostöökeskus – Tsentr Soglassija
Plussid: Athena kultuurikeskus koos restoraniga Volga, Tartu lennujaama avamine, Tasku ja kobarkino valmimine.
Miinused: pompoosne, liikluse seisukohalt mõttetu Vabadussild, jõe ületamiseks oleks paremate aegadeni piisanud ka endisest raudkünast; samas on sillad nii ülal- kui allpool linna hädavajalikud.
Mahajäetud ehitusauk raekoja kõrval, kuhu pidi tulema hotell.
Cinamoni ebaõnnestunud eputav nimi. Kas reklaamitakse kaneeli?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles