Urmas Roht loob selge pildi puude maailmast

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riikliku looduskaitsekeskuse Põlva-Valga-Võru regiooni direktor Urmas Roht tutvustas teisipäeval Tartu Ülikooli ajaloo muuseumis oma käsiraamatu-määraja «Lehtpuud» esimest, paksu albumi mõõdus osa.
Riikliku looduskaitsekeskuse Põlva-Valga-Võru regiooni direktor Urmas Roht tutvustas teisipäeval Tartu Ülikooli ajaloo muuseumis oma käsiraamatu-määraja «Lehtpuud» esimest, paksu albumi mõõdus osa. Foto: Margus Ansu

Dendroloogiaõppe-jõud Urmas Roht on oma raamatule «Lehtpuud» mõeldes teinud nii palju fotosid, et puittaimepiltide rohkuse poolest ei saa vähemasti Eestis tema vastu mitte keegi.

Tartu Ülikooli ajaloo muuseumis «Lehtpuude» esimese osa esitlemisel mainis riikliku looduskaitsekeskuse Põlva-Valga-Võru regiooni direktorina töötav autor, et illustreeriva materjali aastatepikkune kogumine on teda viinud Euroopa ja kaugemategi paikade botaanikaaedadesse.

Üle 20 000 foto

Urmas Roht arvab oma kogus olevat üle paarikümne tuhande foto. Ilma korraliku pildivalikuta ei pea ta lehtpuude ja -põõsaste käsiraamatu-määraja avaldamist kuigi mõttekaks.

Tema trükivärske raamat on mõeldud kasutamiseks dendroloogiat õppijaile, puukoolide töötajaile, haljastajaile, loodus- ja keskkonnakaitsjaile, aga ka harrastusaednikele ja kõigile teistele, kes peavad lugu puittaimedest ning soovivad neid lähemalt tundma õppida.

Roht on saanud kolleegide hinnanguil juba praeguseks hakkama võimsa tööga, kuigi tema «Lehtpuudest» on ilmunud alles esimene osa.

Tema raamat suutis üllatada ka paljunäinud ja -käinud loodusemeest Hendrik Relvet. Emeriitprofessor Ülo Tamm nimetas aga «Lehtpuude» tutvustamise tõttu 18. detsembrit metsandusele tähtsaks päevaks.

Koostöös Atlexiga

Urmas Roht ja tema kodulinnas Tartus tegutsev kirjastus Atlex jätkavad koostööd ka teise ja kolmanda osa ilmumise nimel.

Muu hulgas peab autor selleks ette võtma ühe erilise pildistamisretke. Nimelt pandi ühel tänavusel dendroloogilisel välisreisil tema autost pihta arvuti, milles oli ka umbes 5000 fotot. Nüüd tuleb need uuesti teha.

Raamat

Urmas Roht

«Lehtpuud. I osa. Acanthaceae – Ericaceae»,

toimetanud Kairit Henno, kujundanud Liidia Unt, kirjastanud AS Atlex, Tartu, 2007,

380 lk. Peaaegu igal leheküljel on autori tehtud fotod ning raamatu lõpus võrsete ja lehtede skaneeringud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles