Red Bulli murtud tiivad

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Artur Kuusi illustratsioon

Prantsusmaal keelati energiajoogi Red Bull müük ära pärast seda, kui suri 18-aastane atleet, kes oli seda enne korvpallimängu joonud neli purki. Tema surma põhjuseks märgiti täiskasvanu äkksurma sündroom.

Kaupade vaba liikumise piiramise pärast mures olnud Euroopa Komisjon andis selle juhtumi tõttu Prantsusmaa valitsuse Euroopa Kohtusse. Kuigi kohtu palgatud eksperdid ei tuvastanud Red Bulli suure kofeiinisisalduse ohtlikkust, pidas Euroopa Kohus õigustatuks, et Prantsuse valitsus toetub ekspertide arvamusele ja joogi ära keelab. Keeld jäi muutmata.

Niisuguse loo räägib Tallinna Tehnikaülikooli toitumisteadlane Tiiu Liebert, kommenteerides energiajookide kasu ja kahju.

Lähikuudel ilmub Liebertil raamat «Toitumine, müüdid ja tegelikkus», kus ta käsitleb mitmesuguseid teemasid, kaasa arvatud energiajoogid.

Kas Red Bull annab tiivad? «Euroopa Komisjoni toidu teaduskomitee nimetab energiajooke «energiajookideks» ja kasutab jutumärke järjekindlalt,» vastab Tiiu Liebert. Nende skeptitsismiga peab nõustuma, sest energiajoogid ei anna lisaenergiat.

Küll aitavad need paremini ära kasutada olemasolevaid jõuvarusid. Aktiivsele tööperioodile peab kindlasti järgnema jõuvarude taastamiseks vajalik puhkus.

Ebatavaline jook

Energiajookidel on pikk ajalugu. Euroopasse sattusid need juhuslikult pärast seda, kui üks Austria ärimees käis Taimaal. Sealt pärineb jook, mis on ristitud Red Bulliks ning mida hakati Euroopas müüma 1987. aastal, USAs kümme aastat hiljem.

Energiajookide mõju noorte tervisele on seni kahjuks veel vähe uuritud.

«Statistika järgi tarbivad energiajooke põhiliselt noored mehed,» märgib Tiiu Liebert. «Mõned noored arvavad, et kui nad ei jõua hommikust süüa, on päevale hea algus bensiinijaamast kaasa haaratud kohv ja energiajook. Kui see saab harjumuseks, ei lase kurvad tagajärjed kaua oodata.»

Energiajoogid sisaldavad süsivesikuid, vitamiine ja mineraalaineid ning muid toimeaineid, nagu kofeiin, tauriin, glükoronolaktoon ning taimsed ekstraktid.

Kofeiin stimuleerib südant ja kesknärvisüsteemi ning tõstab vererõhku. Energiajoogi tarbimine suurendab oluliselt päevas tarbitava kofeiini kogust ning võib seetõttu kaasa tuua üleärrituvust, rahutust ja unehäireid.

Tauriin on aminohape, mida meie organism toodab ise, aga mida leidub ka igapäevases toidus, eriti liha- ja kalatoodetes. Energiajookide tauriini-sisaldus võib olla kuni viis korda suurem võrreldes tavatoidust saadava tauriini kogusega.

Uuringud on seostanud suurtes kogustes tauriini tarbimist kõrvalekalletega käitumises, suurenenud aktiivsuse ja liikumismotoorika häiretega.

Kofeiini ja tauriini koosmõjul võib tekkida lühiajaline diureetiline reaktsioon ehk organism toodab rohkem uriini, mis põhjustab organismi vee- ja naatriumikadu.

Glükoronolaktoon tekib glükoosist ja sedagi toodab inimese enda organism. Aga selle sisaldus energiajookides on kuni 500 korda suurem võrreldes tavakogusega igapäevases toidus.

Paljudele sobimatu

«Niisiis ei sobi energiajoogid kindlasti lastele,» hoiatab Tiiu Liebert. «Ei paku ju ükski normaalne lapsevanem oma lapsele musta kohvi.»

Energiajookidest peavad kindlasti loobuma lapseootel naised ja südamehaiged. Epilepsiahaigetel võivad energiajoogid esile kutsuda haigushooge.

Energiajookide tarbimine spordivõistluse ajal võib olla eluohtlik, kuna sportimisel kaotatakse higiga palju mineraalsooli, vee kadu suurendab veelgi energiajookides olev kofeiin. Sportimisel suureneb vererõhk ja südame löögisagedus, energiajookides olev kofeiin suurendab seda veelgi.

Tiiu Liebertit paneb eriti muretsema viimasel ajal populaarseks muutunud viina ja energiajookide kokteilid.

«Alkohol on depressant, kofeiin aga stimulant,» hoiatab ta. «Selline kokteil võib jätta inimesele eksliku mulje, et ta ei olegi purjus, kuigi alkoholisisaldus hingeõhus on suur.»

Tootja reklaamib Red Bulli kui ilusat müüti

• Red Bulli veebilehel tutvustab tootja seda kui energiajooki, mis funkab. «Mitte ainult füüsilised pingutused ja sportlikud saavutused ei nõua oma, vaid ka vaimne pinge ja stress. Tulemuseks on sooritusvõime langus ning vaimne ja füüsiline kurnatus,» seisab reklaamtekstis.

• Lisaks lubatakse, et Red Bull varustab meie väsinud meeli ja kurnatud keha kadunud kasulike ainetega ning aitab eemaldada kahjulikke jääkaineid, Red Bull toodab kohe energiat ja annab vitamiine.

• Reklaamtekst ütleb, et Red Bull oli ja on alati enam kui ööinimeste ja nonstop-peoloomade kuum saladus. «Algusest peale on ta esinenud võrdselt nii päeval kui öösel. Seda on hinnanud ületöötanud taksojuht, stressis ametnik, eksamipalavikus tudeng ja pideva pinge all viibiv ajakirjanik. Surfarid suvel ja lumelaudurid talvel,» kirjeldab veebileht. «Öösel või päeval, tööks või lõbuks. Inimesed, kes vajavad rohkem energiat, õpivad tundma Red Bulli väärtust. Ja nende inimeste arv kasvab pidevalt.»

Allikas: Red Bulli veebikodu

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles