Tartu Postimees esitas kandideerijatele küsimusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mida teha, et talvel oleksid linnatänavad lumest puhtad?


Reformierakond
Teepuhastusfirmadega sõlmitud lepingud tagavad, et tavapärase lumesaju tingimustes saavad tänavad puhtaks vastavalt teehoiunõuetes ette nähtud tähtaegadele. Erakorraliste ilmastikuolude korral rakendame lisajõude.

Keskerakond
Trükime ajalehes meie uue, lund rookiva linnapea punapõskse pildi, see ehk  innustab. Tõsisemalt? Tänavate talihoolduse kehtivad lepingud ei ole end  olemasoleval kujul õigustanud. Linn peab kontrollima lepingute täitmist, rakendama sanktsioone, vajadusel teenusepakkujad välja vahetama.

Rahvaliit
Tuleb tänavad lumest puhastada. Linn kulutab aastas üle 35 miljoni krooni tänavapuhastusele, sellest talvisele tänavate hooldusele üle 19 miljoni krooni. Rahaliste vahendite suurendamine võimaldaks kiiremini ja paremini lumekoristusega hakkama saada.

Isamaa ja Respublica Liit
Kogu linnakoristus peaks olema organiseeritud linna poolt. Kõnniteid tuleb koristada organiseeritult väikeste kõnniteetraktoritega, tänavaid lumesahkadega. Olenevalt vajadusest tuleb ka lund ära vedada.

Sotsiaaldemokraatlik Erakond
Linn kulutab tänavate talihooldele hinnanguliselt 20 miljonit krooni. Muutunud majandusolukorras peaks hanketingimused üle vaatama ning seadma rangemad tingimused, et lumi saaks kiiremini koristatud. Linn peaks pakkuma eramutele ja ühistutele võimaluse  riigihankel kujunenud hinnaga liituda linnapuhastusteenusega.

Erakond Eestimaa Rohelised
Eri ilmaoludele peaks vastama erinev lumekoristuse kord, sest suured lumesajud on paratamatus ning vajadusel tuleb valmis olla, et näiteks koolipäeva algusaega nihutada.
Sujuv lumekoristus eeldab linna koostööd majaomanikega, mille üks osa on kõnniteede puhtana hoidmine ja autode läbimõeldud parkimine.

VL Alternatiiv
Avaks linna puhastusteenistuse ausale konkurentsile, lepingud sõlmiks viisil, mis sisaldaks ka sanktsioone kohustuste mittetäitmise eest.

VL Eesti Meile Kõigile
Igasse linnaossa puhastusteenindusüksus, kaasates korteriühistuid ja eramaja valdajaid.

VL Koostöökeskus – Tsentr Soglassija
Lõpetada kemplemine, kus masinad lükkavad lume kõnniteedele ning labidatega vanurid peavad seda tagasi kühveldama.
Kannatajaks on eeskätt jalakäijad (ja haigekassa). Kindlasti on võimalik majaomanike, ühistute ja munitsipaalameti mõistlik koostöö lumekoristusel.
-------------------------------------------------------------

Mida teha, et Tartus oleks igale lapsele soovi korral lasteaiakoht?

Reformierakond
Juba praegu on igale lapsele tagatud lasteaiakoht, kuid endiselt on puudus sõimekohtadest.
Uute lasteaedade (Pepleri 1, Uus 56, Kulli 1) ehitamisega ja Rukkilille juurdeehitisega (kuus rühma) ning eralasteaedade investeeringutoetuste jätkamisega suudame tagada igale lapsele ka sõimekoha.

Keskerakond
Esimese asjana tuleb korrastada lasteaiajärjekordade register, et selgitada välja lasteaiakohtade tegelik vajadus ja hetkeolukord.
Kontrolligem sedagi, kuidas lapsevanemad kasutavad neile eraldatud lasteaiakohti. Uute lasteaedade ehitamine (ka sobiliku pinna rentimine) on aga möödapääsmatu.

Rahvaliit
Kümme aastat tagasi sündis Tartus 1071 last, 2008. aastal 1484 last. Linn peab lisaks uute lasteaedade ehitamisele toetama eralastehoiu arendamist vabade ruumide soodustingimustel rentimise, investeeringute ja tegevustoetustega. Erasektori kaasamine on kiirem ja paindlikum tee. Seda enam, et Tartu rahvastikupuud analüüsides oleme kümne aasta pärast olukorras, kus lasteaiakohti hakkab üle ja lasteaedu tühjaks jääma.

Isamaa ja Respublica Liit
Suurendada olemasolevaid laseteaedasid või ehitada uusi. Lapsevanemal peaks olema võimalus ka valida lastehoiu- ja lasteaiakoha vahel.

Sotsiaaldemokraatlik Erakond
Rohkem eelarve- ja euroraha tuleb suunata lasteaedade rajamiseks. Peame õigeks rahastada linna lasteaedadega samadel tingimustel uute kohtade loomist ka era- ja mittetulundussektoris. Viimast eriti eesmärgiga suurendada lastehoiu paindlikkust ja erivorme (pikapäeva- või ajutine lastehoid).

Erakond Eestimaa Rohelised
Eelduseks oleks linnavalitsuse soov seadusega kehtestatud eesmärk saavutada. Kuni pole rajatud piisavalt uusi lasteaedasid, tuleb tagada lastehoiurühmade ja lastehoiuteenuste võrdväärne rahastamine. Linn peab toetama erinevaid lastehoiuvorme, siis väheneb lasteaiakohtade vajadus.

VL Alternatiiv
Lihtsustada eralasteaedade ja lastehoidude teket, pakkuda tasuta koolitusi inimestele, kes neid teha soovivad. Teha rohkem koostööd juba MTÜdena loodud lastehoidudega, korraldada koos juba toimivate lastehoidudega mõttetalguid – linna lasteaedade töötajatel on neilt nii mõndagi õppida, kas või lastele võimalikult tervisliku toidu tagamist. Kaardistada tänase süsteemi reservid ja võtta need kasutusele.

VL Eesti Meile Kõigile
Reformistide senine küündimatus raha lugeda väljendubki ehitamata lasteaedades. Meil ei oleks lasteaiakohtade puudust, kui meil oleks lapsi armastav ja hooliv linnavalitsus. Hakkame kodanikualgatuse korras lasteaedade ehitust korraldama.

VL Koostöökeskus – Tsentr Soglassija
Kuni saavad valmis lubatud uued lasteaiad, tuleb mõelda tihendamisele – suurendada rühmi 1-2 lapse võrra. Nagunii on harva kõik korraga kohal. Samuti toetada eralastehoidu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles