Ekstreemspordile koidab soe talv

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Kui kõik läheb plaanipäraselt, peavad Tartu ekstreemsportlased kannatama veel vaid kuu-poolteist, et talviseks hooajaks siseruumidesse harjutama pääseda.



Tänavu kevadel lõppes leping Võru tänavas tegutsenud skate-halli omanikuga ning pikendada ta seda enam ei soovinud. Nii jõutigi olukorrani, kus külmade ilmade saabudes ei ole ekstreemsportlastel enam kusagil harjutada.

Teisipäeval said kokku linnavalitsuse, Tähtvere spordipargi ja Rahinge spordiklubi esindajad ning ekstreemsportlased ise, et võimalikke variante kaaluda.

Sobiv hall

Rahinge spordiklubil on välja pakkuda sobilik hall Aardla ja Võru tänava ristis. Praegu seal veel küll sõita ei saa – maha on vaja võtta üks vahesein ning lisada valgusteid.
Muus osas on hall aga vägagi mugav, sest olemas on seal nii dušš, tualett, soojustus, valve kui ka sobiva karedusega betoonpõrandad.

Martin Bachmann ja Ingvar Neumann Rahinge spordiklubist rääkisid, et praegu käivad tulised vaidlused erinevate spordialadega tegelejate vahel selle üle, milliseid elemente halli paigaldada.

«Ratturid tahavad ühte, rulatajad teist,» muigab Bach­­mann. Hallis on põrandapinda 500 ruutmeetrit ja kõigi soovidele vastu tulla see ei võimalda.

Abilinnapea Jüri Sasi sõnul võiks hall valmida novembri alguseks, kuid Bachmanni arvates on see üsna kahtlane. Kõik vajalikud korrastustööd ise võtavad aega paar-kolm nädalat, kuid enne ei saa hallis midagi tegema hakata, kui siduvad lepingud linnaga on olemas. See võib aga omakorda veel mitu nädalat aega võtta.

Halli valmimist kiirendab see, et esialgu on seal võimalik kasutada Tähtvere skate-pargist pärit rampe ja elemente, mis suuruselt halli ära mahuvad. Selle variandi plussiks on Sasi sõnul veel, et nii saab osa elemente loodusjõudude käest varju alla.

Kui Aardla tänava halliga peaks mingil põhjusel halvasti minema, siis on olemas ka Tähtvere puhkepargi pakutud hädaabivariant, mis on aga tõesti vaid viimane võimalus, kui mitte midagi muud üle ei jää.

Nimelt on nemad välja pakkunud võimaluse rentida suur telk, milles oleks ruumi umbes 1000 ruutmeetrit. Sinna saaks paigutada mõned skate-pargi elemendid ning telki oleks võimalik ka kütta.

BMX-rattaga sõitev Ingvar Neu­­mann arvab aga, et see on üsna kahtlane variant: probleemid tekivad jääkirmega rampidel ja ka temperatuuri ei saa ilmselt piisavalt soojaks.

Pikem leping

Lahendust talvehooajaks on esialgu vaja umbes kolmeks aastaks. Sügiseks 2012 peaks valmima uus Anne noortekeskus, kuhu plaanitakse ka suurt sisehalli, lähinädalatel kuulutatakse välja selle hoone arhitektuurikonkurss.

Jüri Sasi arvates oleks aga ideaalne variant, kui ka Aardla tänava skate-hall siis jätkata saaks, sest harrastajaid on Tartus kindlasti piisavalt mõlema halli täitmiseks. Nii saaksid näiteks Ihaste ja Annelinna noored käia Anne keskuses, teise linnaserva elanikud aga Aardla hallis.

Kuna suvel ei saa ka liiga palava ilmaga väljas sõita, siis võiks sisehall tegutseda aasta ringi.

Kokku on lepitud juba ka rahastamine. Sasi sõnul on linna toetus tänavu 227 000 krooni ning järgmisel aastal 468 000 krooni.

Osa raha tuleb ka halli kasutajatelt endilt. «Me oleme kogu aeg arvestanud sellega, et väike tasu peaks olema. See on nii pedagoogiliselt kui psühholoogiliselt stimuleeriv,» arvab Sasi.

Kui palju täpselt uue skate­­halli kasutamine sõitjatele maksma võiks minna, pole praegu veel selge, kuid üsna tõenäoliselt jääb see samaks mis Võru tänavas ehk siis 35 krooni päev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles