Parkimiskell tõi mehele kaks trahvi

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parkija ja kohtu meelest 16.25, linna ja G4S meelest 16.00 või veidi enam.
Parkija ja kohtu meelest 16.25, linna ja G4S meelest 16.00 või veidi enam. Foto: TPM

Septembri lõpp oli Toomas Treierile õnnetu. Tartu kesklinnas tasulisel parkimisalal sai ta suisa kaks trahvi, kui parkimiskontrolör mõistis kella tema märgitust erinevalt.


Esimesel korral parkis ta 17. kuupäeval kell 14.50 Struve tänaval, kus saab tähistatult 60 min tasuta parkida. Ent juba kell 15.07 vormistas ametnik Gunnar Kase talle trahvi ehk ametlikus keeles viivistasu otsuse: tema oli lugenud kella näiduks 13.50.



«Kontrolör põhjendas, et tema ei näe kella väikest osutit kella kolmele piisavalt lähedal olevat,» selgitas Treier. Hiljem linnamajanduse osakonnas seletati talle sedasama joonlauda abiks võttes.



Teine juhtum oli 30. kuupäeval Ülikooli tänaval, kus tasuta on esimesed 15 parkimisminutit. Treier alustas parkimist 13.50, aga juba 13.52 sai trahvi, sest kontrollör luges näiduks 12.50.



«Mind huvitab, kas parkimiskellale aega kandes tuleks teha seda joonlauaga ning kui need palju tähelepanu pälvinud parkimiskellad on ebastandardsed, siis kas poleks mõistlik need ära keelata?» küsis Treier. Ta on mõlemad trahvid vaidlustanud.



Linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haak ütles, et on mõlemal puhul kontrolöriga sama meelt. Esimesel juhul pole üldse midagi vaielda, sest väike osuti on asetatud mõni millimeeter enne kahte.



Haak ütles, et soovitab tuttavatele, kel raskusi näidu märkimisega, kirjutada parkimisaeg numbritega paberile. Linnas on arutusel olnud ka mõte kahe osutiga kellade kasutamine lõpetada ja lubada ainult ühe seieriga kelli, mille sihverplaat on jagatud 24 tunniks.



Linn kaotas kohtus kellavaidluse


Tartu ringkonnakohus jättis jõusse Tartu halduskohtu 12. märtsi otsuse, millega tühistati Heiki Krusbergile parkimistasu maksmata jätmise ja parkimise algusaja mitte üheselt mõistetavalt märkimise eest määratud 480-kroonine viivistasu.



Krusberg parkis mullu novembris Magasini tänaval, kus esimene tund tasuta, ja märkis algusaja 16.25 selliselt, et tunniosuti asetses numbrist neli veidi edasi number viie suunas ja minutiosuti asus numbril viis. Kell 17.07 tegi G4S Lõuna-Eesti viivistasu otsuse. Nii G4S kui Tartu linnavalitsus leidsid, et lähtuda tuleb mehaanilise kella tööpõhimõttest ning kell saab parkimiskella järgi olla 16.25 vaid juhul, kui tunniosuti on asetatud numbrite neli ja viis vahele kahe minutijaotise võrra üle nelja ning minutiosuti viienda numbri peale. G4Si ja linna hinnangul saab tunniosuti asetseda numbrile neli või veidi edasi vaid siis, kui kell on 16.00 või veidi enam.



Nii haldus- kui ringkonnakohus leidsid, et parkimise algus on tähistatud arusaadavalt. Juhul, kui parkimiskella tunniosuti asetseb numbril neli või on sellest veidi nihutatud numbri viis suunas ning minutiosuti asetseb numbril viis, on mõistlikul inimesel võimalik üheselt järeldada, et tähistatud kellaaeg on 16.25.



Tartu linnasekretär Jüri Mölder kinnitas kavatsust otsus riigikohtusse edasi kaevata, et saada selgust, kui ebatäpselt võib parkimiskella näitu tähistada. (TPM)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles