Kabemeister nakatus mängupisikuga haiglas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Algo Laidvee
Algo Laidvee Foto: Sille Annuk

Tartu kabetaja Algo Laidvee tegi tänavusel hooajal sellise tulemuse, mida tema teada keegi varem saavutanud pole – ta võitis Eesti meistrivõistlustel kulla brasiilia, vene ja pöördkabes.

Ühel alal kolme väravasse löönud ehk kabe kübaratrikiga hakkama saanud Laidvee ütles, et tema vastased erinevatel kabelaudadel ei oskagi igat mängu. Kuigi mingi osa oli kolmikvõidus ka juhuste kokkulangemisel. Näiteks Laidvee kõige kõvem vastane pöördkabes sai insuldi.

Kabemeistri sõnul kannatab selle hobi pärast kõige rohkem pereelu. Vahepeal tuleb tal isegi keset ööd mõte – siis paneb ta kabelaua üles ja sooritab sellel peas keerelnud käigu.

Kirikabe on spordiala, mis küll kunagi higi lahti ei võta, aga avaldab harrastajale suurt pinget ja nõuab pidevat ajutööd. Käikude ja kombinatsioonide tegemiseks on ette antud aeg, mille ületamise korral tuleb tunnistada kaotust.

Pole halba heata

«Vahel olen käigu kiiruga ära teinud, hiljem postkontorisse läinud, lasknud kirja uuesti välja otsida ja paranduse teinud. Päris mitmed šokolaadid on kulutatud, et kiri kätte saada,» rääkis kabetaja oma ala veidratest hetkedest.

Kabe juurde jõudis Laidvee õnnetuse kaudu. Nimelt tegi ta 1986. aastal läbi autoavarii, mille tagajärjel sattus kaheks kuuks Maarjamõisa haiglasse. Neljast kohast jalaluu murdnud mees sai haiglas tuttavaks kirgliku kabetajaga.

«Mängisime seal haiglas. Aga ma ei saanud aru, kuidas ainult üks saab võita kogu aeg, ja see tekitas trotsi,» rääkis Laidvee.

Vastaseid, kellega harjutada, on tal Tartu kabeklubis viieteistkümne ringis. Üldiselt on siinkandis pealekasvuga kurvad lood ja kabe vanemate inimeste pärusmaa. Kuigi Tallinna Nõmme kaberingis on ka noori harrastajaid, jääb keskmine vanus 40 ringi. Eestis on kabesportlasi umbes 300, kellest kirikabet mängib paarkümmend.

Virtuaalne trenn

«Tänapäeva lastele on raske seda mängu selgeks teha, nii palju muid asju on,» ütles kabesportlane, kes on kolm aastat maakonna koolides kaberinge juhendanud.

Kuna Laidvee ei saa live`is isu täis mängida, käib ta lisaks arvutitoolisportlastele mõeldud kodulehel www.vint.ee, kuhu pandi tänu temale üles ka brasiilia kabe. Kabemeister juhib ka internetiportaali kabetajate edetabelit.

Laidveel on oma firma, mis tegeleb laste meelelahutusega. Aga seda peamiselt suvel ja praegusel ajal jääb rohkem aega kabetamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles