Muusad soosivad usinate bluusitartlaste loomingut

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bullfrog Brown astus üle Toome jalutades sisse Tartu Ülikooli ajaloo muuseumisse. Esiplaanil vasakult Andres Roots, Peeter Piik ja Alar Kriisa, nende taga seisab muusade juht, muusika ja luule kaitsja Apollon.
Bullfrog Brown astus üle Toome jalutades sisse Tartu Ülikooli ajaloo muuseumisse. Esiplaanil vasakult Andres Roots, Peeter Piik ja Alar Kriisa, nende taga seisab muusade juht, muusika ja luule kaitsja Apollon. Foto: Sille Annuk

Uskumatu, kuid tõsi – bluusitrio Bullfrog Brown on tänavu andnud välismaal rohkem kontserte kui Eestis, kusjuures esinemisi on olnud kuus keskmiselt kuus-seitse. Kes on need kolm muusade soositud tartlast?


Nagu olid paljud nende eelkäijad ja on nende järeltulijad, kuulusid ka Andres Roots, Alar Kriisa ja Peeter Piik omal ajal tudengite hulka. Ja nemadki võtsid osa tudengibändide konkursist ning isegi võitsid esikoha – aastal 2000.



Kuid võitja ei olnud tookord veel olematu Bullfrog Brown (BB), vaid põhiliselt samadest meestest koosnenud Green Bullfrog. Selle nimega bänd andis välja kaks plaati, vokalistiks ikka Kriisa nagu hilisematelgi üllitistel.



Muusikas iseõppijad


Kõik kolm on muusikas iseõppijad, nagu on omane vanale heale bluusile.


Piik on hariduselt ajaloolane ja peab arhivaari ametit Eesti Ajalooarhiivis Tartus. Õpingute ajal hakkas ta mängima kitarri, suupilli ja löökriistu.



Ansamblis Rajaajaja ta ka laulab, kuid BBs mängib põhiliselt bassi – kontrabassi harva, rohkem fretlessi ehk krihvideta basskitarri.



«Kontrabassi on füüsiliselt raske mängida ja keeruline igale poole kaasa vedada,» selgitas ta.



Kriisa pidas lapsepõlves Ida-Virumaal Püssis oma suureks iidoliks Gunnar Grapsi. «Aga trumme ei jaksatud mulle osta, vaid osteti kitarr,» meenutas ta.



Alguses jäi kitarr nurka vedelema, kuid siis sai noormees filmist «Tagasi tulevikku» innustust teha elektrikitarr. Ta kruvis vanast telefonist mikrofoni välja, kleepis isoleerpaelaga kõlakasti külge ja ühendas juhtme lintmakiga.



«Kui mängisime Püssi pungifestivalil, oli väga tore näha, kuidas iga teine laval käinud kohalik bänd ütles, et kui ei oleks olnud Alarit, kes tegi kooli ajal bändiproove, oleks nende bänd olemata,» rääkis Roots. «Ma arvan, et ei kulu palju aega, kui Alar saab Püssi linnas omanimelise tänava.»



Hilisem haridustee tõi Kriisa Tartu kunstikooli, mille ta lõpetas siis, kui sealsamas alustas tegevust kõrgem kunstikool. Tema senine laulukõrvane töö on olnud seotud omandatud erialaga, nimelt teeb ta kujundustööd firmas Taevakivi.



Roots mängib sellist tavatut kitarri, mille peal resoneerib suur kaunistatud metallketas. Ta on õppinud Concordia Ülikoolis majandust ja Tartu Ülikoolis ajakirjandust, olnud muusikariistade müüja ja kitarriõpetaja ning on praegu Eesti Kirjandusmuuseumi, täpsemalt Eesti Rahvaluule Arhiivi hingekirjas.



Kõik kolm on – kes rohkem, kes vähem ametlikult – naisemehed.



Rootsi seaduslik abikaasa Siret on kunstnik ja ta on kujundanud seni kõik BB plaadiümbrised.



Piik on vabaabielus eesti filoloogi Inge Annomiga.



Kriisa eelistab jätta oma abielusidemed saladuseloori alla, kuid et need on kindlad, kinnitab Lüübnitsasse äiapapa kaasabil rajatav suvekodu.



Tänavu ei ole jäänud käreda häälega lauljal ehitustegevuseks Lämmijärve ääres kuigi palju aega, sest ta on koos oma bändikaaslastega käinud usinasti esinemas.



Koos tele- ja raadioesinemistega jaanuari algusest septembri lõpuni on BB andnud Rootsi andmetel 62 kontserti. Neist 28 olid Eestis ja 34 välismaal – Soomes 10, Suurbritannias 17, Prantsusmaal 5 ja Poolas 2.



«Kui minu matemaatika ei peta, teeb see keskmiselt kokku 6-7 ülesastumist kuus – poole rohkem kui varasematel aastatel,» lisas ta.



Menukad plaadid

Et muusade armastus ei ole BB mehi maha jätnud, näitab ka plaatide suhteline menukus. Neid on valminud KWAQ Recordsi märgi all aastast 2004 ühtekokku üheksa, igaüht alla poole tuhande.



«Algusest peale on minu poolt mõnevõrra diktaatorlikult kehtestatud põhimõte, et meie ei ole Rolling Stones. Meie ei tee tuuri selleks, et müüa plaati, me teeme plaadi selleks, et müüa kontserte,» ütles Roots. «Suhtume plaatidesse kui reklaamivahenditesse.»



Nii et kui täna esitleb BB Tartus Illegaardis oma värskeimat CDd «Moon and Central», siis on oodata uusi esinemisi kodumaal ja raja taga. Oktoobris ootavad ees Tallinn ning Soomes Kokkola ja Helsingi, novembris Võru, Tartu, Tallinn ja Pärnu. Jne.



Uusimal plaadil kõlab kümme lugu


• Ansambel Bullfrog Brown esitleb


8. oktoobril Tartus Ille­gaardis oma


uusimat plaati «Moon and Central» .


• Alar Kriisa (laul, suupill), Andres


Roots (kitarr ja dobro) ja Peeter


Piik (bass) ning mõnes loos külali-


sena L. R. Phoenix (taustalaul), Ni-


kolai Andersen (viiul), Peeter Jõgi-


oja (löökriistad) ja Steve Lury (suupill) on salvestanud plaa­dile ühtekokku kümme lugu.


• Plaadiümbrise on kujundanud Siret Roots.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles