Uuendused teevad valimise mugavamaks

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu valimiskomisjoni esimees Jüri Mölder jagas eile Tartu raekoja kaste tuubil täis istungitesaalis linna valimisjaoskondadele sisseseadet ja töövahendeid.
Tartu valimiskomisjoni esimees Jüri Mölder jagas eile Tartu raekoja kaste tuubil täis istungitesaalis linna valimisjaoskondadele sisseseadet ja töövahendeid. Foto: Margus Ansu

Täna hommikul elektroonilise hääletamisega algavad kohalikud valimised toovad kaasa mitmeid uuendusi, mis peaksid aitama suurendada valimistest osavõttu, selgitab Tartu valimiskomisjoni esimees Jüri Mölder.


Tänasest algab kohalike valimiste elektrooniline eelhääletus, mis on varasemast teisiti?


On põhjust arvata, et võrreldes Euroopa parlamendi valimistega kasvab elektrooniliselt hääletajate hulk veelgi.



Elektrooniliselt saab nüüd hääletada pikemalt. Varem oli see võimalik ainult kolmel eelhääletamise päeval, nüüd alustatakse mitu päeva varem. Elektroonilise hääletamise võimalus saab otsa eelhääletamise viimasel päeval, 14. oktoobril kell 20. Ei maksaks jätta elektroonilist hääletamist viimasele hetkele. Viimatiste valimiste viimasel elektroonilise hääletamise päeval ei suutnud süsteem kõigi soovijatega toime tulla.



Kui palju võib Tartus sel korral koguneda elektrooniliselt antud hääli?


Pakun, et üldine valimisaktiivsus jääb 50 protsendi kanti, valimisotsuse tegijatest usutavasti 15 protsenti kasutab elek-troonilist hääletamist.



Kui elektrooniline hääletus juba käib, jätkub ka valimiskampaania. Kas kord elektrooniliselt tehtud otsustust saab muuta, kui valija meelt muudab?


Elektroonilise hääletuse omapära on tõesti see, et korduvalt saab üle hääletada. On ka võimalus eelhääletamise päevadel minna jaoskonda ja elektrooniliselt antud häält sedeliga hääletades muuta.



Mis on eelhääletuse puhul sel aastal uudist?


Kõige suurem uudis on vaieldamatult see, et tegime meie väga populaarse kaubamaja valimisjaoskonna sarnaseid kolm juurde.



Kokku on selliseid jaoskondi, kus saab väljaspool elukohta hääletada, neli. Need on lisaks kaubamajale ka Eedenis, Annelinna Keskuses ja Lõunakeskuses. Arvan, et see suurendab nende inimeste hulka, kes kasutavad võimalust eelhääletuse päeval oma hääl mugavalt ära anda.



Kui palju võiks eelhääletajate hulgas olla tartlasi?


Kaubamajas oli eelhääletamisel tartlasi ja mittetartlasi pooleks. Lõunakeskuses võib enam olla isegi mittetartlasi. Annelinnas küllap on peamiselt eelhääletamas tartlased. Aga selle võrra on valimisjaoskonnas valimispäeval usutavasti võrdlemisi rahulik.



Miks on Tartus valimisjaoskondi nendel valimistel varasemast vähem ja miks on nende piire muudetud?


Aegamisi valmistume selleks, et tulevik ongi kaubamaja sarnaste valimisjaoskondade päralt. Loodan, et juba järgmistel riigikogu valimistel saame kasutada elektroonilisi valijate nimekirju ja enam ei ole tähtis, millisesse valimisjaoskonda inimene läheb: ta saab igal pool hääle anda. See omakorda tingib, et peame valimisjaoskonnad looma paikades, mis on inimestele igapäevatoimingutes hästi kättesaadavad.



Teiseks aga näitab kaubamaja kogemus, et see suurendab valimisaktiivsust. Eriti nende võrra, kes teevad otsuse valima minna hetkeemotsiooni ajel ja muidu poleks vaevunud minema.



Varasemast on teada, et Oeconomicumis olnud jaoskonnas ja ülikooli haridusteaduskonnas Salme tänavas olnud jaoskonnas oli vähe valijaid. Need on liidetud teiste jaoskondadega (esimene Treffneri kooli jaoskonnaga, teine kaubamaja jaoskonnaga) ja selle tulemusel tuli piire muuta.



Kuidas peaksid käituma need inimesed, kes pole valijakaarti saanud ega tea, millisesse jaoskonda hääletama minna?


On mitu võimalust. Näiteks küsida aadressilt valimi-sed@raad.tartu.ee, alati on võimalus kasutada üht neljast väljaspool elukohta eelhääletamist võimaldavatest jaoskondadest. Seal kontrollime kohapeal rahvastikuregistri järgse elukoha.



Aga valimispäeval saab hääletada ainult elukohajärgses jaoskonnas?


Jah.



Kuid valimispäeval varem antud häält enam muuta ei saa?


Kahjuks mitte. Enne valimispäeva teeme valijate nimekirja märke, et inimene on juba hääletanud. Ma hoiatan ka, et kui inimene on elektrooniliselt hääletanud ja ümbrikuga eelhääletanud, siis kehtima jääb ümbrikuga antud hääl. Kui inimene eelhääletab ümbrikuga mitu korda, mis on tehniliselt täiesti võimalik, tühistuvad kõik hääled.



Millal selguvad esialgsed valimistulemused?


Realist olles arvan, et enne südaööd kõikide jaoskondade tulemusi teada ei saa.



Hääletamise viisid


• Elektrooniline hääletamine


8. oktoobri kl 9-st kuni 14. oktoobri kl 20-ni ööpäev läbi.


• Eelhääletamine


12.–14. oktoobrini kl 12–20 Eedenis, Annelinna Keskuses, Lõunakeskuses ja Tartu kaubamajas.


• Hääletamine valimispäeval, 18. oktoobril


kl 9–20 elukohajärgses valimisjaoskonnas.


• Kodushääletamiseks tuleb linna või elukohajärgsele valimiskomisjonile teha kirjalik avaldus, see peab laekunud olema hiljemalt 18. oktoobril kl 16.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles