Linna rahakott sarnaneb perekonna omaga

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arve Tartu rahakotist.
Arve Tartu rahakotist. Foto: Graafika: TPM

Ehkki Tartu linnavalitsuse palgal on poolsada raamatupidajat, ei erine riigi suuruselt teise linna rahakott ülemäära palju ühe perekonna omast – seal on sissetulekud ja kulud, aga ka pangavõlg ning krediitkaart.


Tartu kasutab oma krediitkaarti ehk arvelduskrediiti siis, kui kulud ületavad ajutiselt ja järsult tulusid – nii näiteks tuleb suvel maksta korraga ära sadade õpetajate puhkusetasud. Tartu rahandusosakonna juhataja Külli Lusti sõnul on arvelduskrediidi kasutamist tulnud tänavu ette siiski vaid kolmel korral ja seda peaasjalikult aasta esimesel poolel.



Hoiuraamatu peale


Arvelduskrediidiga võib Tartu minna miinusesse lausa 95 miljoni krooniga ja intress pole seejuures sugugi paha – see on seotud euriboriga ja oleks praegu vaid 2,18 protsenti.


Arvelduskrediiti kasutab Tartu siiski märksa harvemini kui võimalust panna ülejäävaid rahasummasid hoiuraamatu peale ehk deposiiti.



Näiteks 1. oktoobri hommikul oli Tartu linna arvetel kokku suisa 90,8 miljonit krooni. Sellele lisaks teenib 50 miljonit krooni praegu Swedbankis kenakest 5,05-protsendist intressi.



Septembri teisel nädalal teenis Tartu linn oma raha hoiustamise eest 54 000 krooni.



Kuuajalise deposiidi eest saab Tartu Lusti sõnul praegu intressi viie protsendi ringis, veelgi lühema üleööhoiuse eest aga 3,5 protsendi ringis. Linn ei saa endale lubada raha hoiustamist pooleks aastaks, sest seda võib vaja minna märksa varem. Lust tunnistab, et ka see 1. oktoobri 90,8 miljonit krooni sulab aasta lõpuks üsna ära. Aasta lõpupoole tuleb ju hakata maksma ka priskeid küttearveid.



Arveldusarved on Tartul nii Swedbankis kui SEBis, seejuures seisab suurem jagu rahast SEBis.



Linnal on siiski arved ka teistes pankades, et sinna soodsa deposiidiintressi pakkumise korral vaba raha hoiule panna.



Kolm korda kuus


Lusti sõnul hoiab rahandusosakond silma peal, et hoiuraamatu peale minev raha tiksuks intressi linnale võimalikult soodsatel tingimustel. Sestap võetakse pankadelt pakkumisi lausa iga kuu.



Tartu linna tuludest üle poole moodustab linnakodanike tulumaks, mis laekub arvele maksu- ja tolliameti kaudu. Tulumaksu saab Tartu linn riigilt kolmel korral kuus – ühe korra 11. kuupäeval, teise korra 20. kuupäeva paiku ja viimase korra kuu lõpus.



Esimesel kahel korral maksab riik linnale avanssi, viimase laekumise puhul on needsamad avansid tegelikust laekunud tulumaksust maha arvestatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles