Gruusia sai Tartusse teise saatkonna

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaja ja Marika Gorelashvili pakuvad äsja avatud Tbilisis klassikalist gruusia kööki erinevatest suppidest eestlastelegi tuntud hatšapuride ja hinkaliteni välja.
Vaja ja Marika Gorelashvili pakuvad äsja avatud Tbilisis klassikalist gruusia kööki erinevatest suppidest eestlastelegi tuntud hatšapuride ja hinkaliteni välja. Foto: Margus Ansu

Rüütli tänavas tegutsev Gruusia Saatkond sai endale konkurendi. Kaubahalli Küüni tänava poolses servas avatud restorani Tbilisi peremees Vaja Gorelashvili loodab kujundada toidukohast lausa väikse kultuurikeskuse.



«Tahame lisaks toidukohale kujundada siia Gruusia maja,» selgitas ta. «Kui inimene tahab Gruusiasse sõita või mingit muud infot selle maa kohta, siis saame aidata. Meil on seal tuttavad-sugulased, kes võivad kohapeal vastu minna ja Gruusiat näidata. Siit saab alates söögist-joogist ja lõpetades infoga kõike, mis puutub Gruusiasse.»



Ehkki perekonnanimi Gorelashvili ei jäta päritolu osas vähimatki kõhklust, on Vaja ema eestlane, tema naine Marika aga kreeklanna.



Uus toidukoht on pereäri, milles löövad kaasa ka nende kaks poega.



Omavahelised jutud peavad Gorelashvilid hoolimata mitmekesisest päritolust maha gruusia keeles.



Kõike saab


Tbilisis pakutakse klassikalisi gruusia toite erinevatest suppidest eestlastelegi tuntud hatšapuride ja hinkaliteni välja. Loomulikult leiab menüüst ka erinevast lihast šašlõkke.



Gruusias šašlõkiliha marineerimisega ei rikuta, vaid värske liha aetakse kergelt maitsestatuna vardasse.



«Milleks rikkuda värske liha head maitset,» küsib Gore-lashvili.



Perenaine Marika lisab juurde, et kui inimene on käinud näiteks Kreekas või Gruusias ja talle on jäänud meelde mõni toit, mida parajasti Tbilisi menüüs pole, saab selle ühepäevase etteteatamisega tellida.



Lisaks toidule on Vaja uhke ka restorani rikkaliku veini-valiku üle, ainuüksi Kindz-maraulit leiab neli-viis sorti.



Söömise õpetus


Sisekujunduses on Gorelashvilid jäänud tagasihoidlikuks.



«Tahtsin näidata, et tegu on Gruusia restoraniga ja  seintel on viinamarjad, aga samas see sisekujundus ei karju,» selgitab Vaja.



Seintelt leiab vanu ja uuemaid pilte Tbilisi teemadel. «Tahame teha kord kuus külastajate tarbeks  infolehe, millelt saab lugeda kasvõi seda, kuidas tuleb hinkalisid süüa,» räägib ta. «Eile just käisid siin inimesed, kes hakkasid hinkalit kahvliga sööma.»



Hinkali kujutab endast taignast kotikest, mille seest leiab lisaks lihale ka puljongi. Söömiseks tuleb hinkali võtta kätte, hammustada selle sisse auk, luristada kõhtu kõigepealt puljong ja alles seejärel ülejäänu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles