Tartu elektri võttis automaatikaviga

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Margus Ansu

Eile kolmandiku Tartust ligi pooleks tunniks elektrita jätnud voolukatkestuse põhjustas Ilmatsalu tänava alajaama automaatikaviga, mille tekkimist ei osanud Eesti Energia eile veel seletada.


Eesti Energia Jaotusvõrgu juhtimiskeskuse lõuna piirkonna juht Aivar Sõõru sõnul selgitati kohe pärast elektritoite kadumist välja, et miskipärast oli paigast ära 110-kilovoldist trafot ülekoormuste puhul välja lülitava releekaitsme tundlikkus.



See tähendab, et automaatika rakendus, kuigi seda eeldavat ülekoormust polnud võrgus tekkinud.



Sõõru kinnitusel on võimalik, et säte nihkus paigast tehnilise vea tõttu või nihutas selle paigast seadmeid hooldanud inimene, kuigi välistatud peaks olema mõlemad.



«Miks säte vale oli, vajab analüüsi,» ütles Sõõru. «Vananemise probleemi seal pole, alajaam on vähem kui neli aastat tagasi uuendatud.»



Alternatiiv puudus


Sõõru selgitusel oleks 110-kilovoldise trafo väljalülitusel jäänud tööle teine samasugune. Paraku oli teine trafo kolmapäeval lahti ühendatud, et teha sellele iga-aastane hooldusremont, mis lõpeb täna.



«Tekkis erakorraline olukord, mitu asja langes kokku,» sedastas Sõõru. «Tavaolukorras on toite kindlus tagatud.»



Eesti Energia andmeil algas voolukatkestus eile hommikul kell 8.12 ning lõppes 8.37. Elektrita jäi 293 alajaama ja seeläbi 13 208 tarbimiskohta Tartus Veeriku, Maarjamõisa, Tammelinna, Vaksali, Kesklinna ja Tähtvere linnaosas ning Ülenurme vallas.



Tartu Ülikooli kliinikumi tehnikateenistuse direktor Tõnu Kirsberg kinnitas, et võrgutoide kadus ligi pooleks tunniks ka kõigist Maarjamõisas paiknevaist kliinikumi hoonetest. Nagu kord ja kohus käivitus aga automaatselt neli diiselgeneraatorit, millest kolm paiknevad Puusepa 8 hoones ning üks lastekliinikus. Varutoitel alustati ka üht operatsiooni.



«Seekord läks kõik hästi,» tõdes Kirsberg. «Võibolla tuleb veel välja, et katkestuse tagajärjel mõni meditsiiniseade ei tööta, aga seni sellist infot minuni jõudnud pole.»



Raadiod vaikisid


Katkestus sundis järjekordselt vaikima Trio LSLi raadioketti kuuluva Kuku, Elmari ja Uno Tartu saatjad Õpetaja tänavas. Trio juhataja Priit Jõgi ütles, et firma on kaalunud aastate jooksul korduvalt Eesti Energia vastu kahjunõude esitamist, kuid kahju numbreiks arvutamine on pea võimatu.



«Kõige suurem kahju on see, et kuulajad lähevad ühe näpuliigutusega teisele sagedusele,» selgitas Jõgi.



Eelmine suurem voolukatkestus oli Tartus 2006. aasta oktoobris, mil enam kui neljaks tunniks jäi kõrgepingeavarii tõttu elektrita umbes 5000 Annelinna majapidamist.



Aivar Sõõru väitel on Tartu elektrisüsteem tervikuna kindel ning hästi dubleeritud. Suure ja tähtsa sammu paremuse poole astus Eesti Energia 2007. aasta märtsis, kui Vabaduse puiesteel hakkas tööle uus 110-kilovoldine alajaam, mille toitele läks kogu Riia tänavast läände jääv kesklinna osa.



Voolukatkestuse ulatus


• Eilne Tartu voolukatkestus algas hommikul kell 8.12 ning lõppes 8.37.


• Elektrita jäi 293 alajaama ja seeläbi 13 208 tarbimiskohta Tartu linnas Veeriku, Maarjamõisa, Tammelinna, Vaksali, Kesklinna ja Tähtvere linnaosas ning Ülenurme vallas.


Allikas: Eesti Energia

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles