Koosa avas uue perearstikeskuse

Nils Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Koosal eile avatud uue perearstikeskuse seintelt leiab nii virsikukarva kui apelsinitooni. Valge värvi hülgas perearst Ülle Lainurm kui liialt steriilse.


Lainurme kittel on küll jätkuvalt valge, sest siin mõjuks näiteks roosa värv alalhoidlikule maainimesele ehk liigagi radikaalselt.



Küll aga tahtis ta võõbata uue perearstikeskuse seinad õdusamaks ja rõõmsameelsemaks, et köhivatelt-nohustelt ja mõnikord ka tõsisemate haiguste all kannatajatelt arsti juures käimise pinget maha kruvida.



Uus ja 170 ruutmeetril tegutsev perearstikeskus sisaldab lisaks tavapärastele arsti vastuvõturuumidele ka tuba lastega tegelemiseks ning ämmaemandaruumi.



Koosa külas on üle poole tuhande elaniku, ometi leiab perearstikeskuse juurest ka hambaravikabineti ja apteegi. Hambaarst Larissa Zirkiloval ega Lainurmel pole põhjust klientide puuduse üle kurta. Lainurme hooldada on Koosal ja Varal lausa 1800 hinge ringis ehk enam-vähem terve vallatäis inimesi.



Perearstikeskuses on ka kliinilise vere analüsaator ja igasugu muud aparaadid, mis annavad vastused analüüsidele kohapeal ja nõnda ei pea maainimene kõiki proove linnas tegema.



Esimesel korrusel


Seni pidid perearsti juures käinud vanurid-invaliidid jõudma kuidagi teisele korrusele, nüüd aga asub keskus esimesel korrusel. «Meil on nii ilusad ja uued ruumid, et see teeb rõõmsaks patsiendid ja annab ka meile endale hea töömeeleolu,» lausus Lainurm. «Eile üks patsient ütles, et teil on nii kena, et ei tahaks äragi minna.»



Lainurmel on siiski veel üks unistus – korra nädalas võiks perearstikeskuses tegutseda ka füsioterapeut, kes aitaks tervendada lihas- ja liigesehaiguste käes kannatajate  vaevu ilma, et nad peaks pidevalt ravimeid tarvitama.



Kunagi ise Koosal arstina töötanud Vara vallavanem Andres Kärp ütles, et küla keskmes asuv kunagine koolimaja ehitatakse ümber Koosa noortekeskuseks ja sestap pidi välja kolima ka samas asunud perearst. Nii rajatigi mõnekümne meetri kaugusel asuva mängude maja külge päris uus majaplokk perearsti tarbeks.



Perearstikeskus ja Koosa mängude maja said riiklike investeeringute programmist pool miljonit krooni, sellele lisaks tuli 200 000 krooni Euroopa Liidu Leader-meetme kaudu. Kokku lähevad tööd maksma 800 000 – 850 000 krooni, nii et vald peab omalt poolt lisama üle 100 000 krooni.



Kärp väitis, et perearstikeskuse avamine vahetult enne valimisi polnud päris sellisena kavandatud – esialgsete plaanide kohaselt pidanuks juurdeehitis valmima juba suvel.



Vara vallal on sel aastal käsil teisigi ehitusi, nagu eelnimetatud Koosa noortekeskus. Kuidas vald nende ehituste omaosaluste katmisega praegusel masuajal toime tuleb? Kärp väitis eile, et vald tuleb rahaliselt toime.



Vald saab hakkama

«Ega me siin hullustega ei tegele,» lausus ta. «Kui pidada hullumeelsuseks valla tänavuste investeeringute summat, võib see praegu nii tunduda, aga tänu neile investeeringutele õnnestub hoida ja parandada kogukonna elu kvaliteeti.»



Eesti Perearstide Seltsi juhatuse esinaine Ruth Kalda ütles, et suure osa perearstide töötingimused jätavad endiselt soovida. Koosal nähtavad eraldi ruumid ämmaemanda ja laste jaoks on Kalda hinnangul praegu pigem ideaal, mille poole püüelda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles