Lastele ehitatud maja täitub taas lastega

Elina Randoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi pidulik avamine tuleb nädala pärast, on lapsed rühmas käinud juba kaks nädalat. Pildile jäid õde Magdaleena, Oliver Tamm (paremal) ja Silver Kilusk.
Kuigi pidulik avamine tuleb nädala pärast, on lapsed rühmas käinud juba kaks nädalat. Pildile jäid õde Magdaleena, Oliver Tamm (paremal) ja Silver Kilusk. Foto: Sille Annuk

Juba ammu jäi Tartu katoliku koolile ja lasteaiale nende maja liiga kitsaks ning otsima hakati laienemisvõimalusi. Tänaseks on endise lastepolikliiniku majas valminud ühe rühma uued ruumid.


Majja tulevad lisaks kolmele lasteaiarühmale ka algklassid, ruumi on kaheksale klassitäiele lastele.

Praegu kasutab teist ja kolmandat korrust Kammeri kool, kelle oma maja sai Kambja vallas eelmisel nädalal nurgakivi. Nemad jäävad Oru tänavale oma maja valmimiseni järgmise aasta augustis.

Kammeri kooli lahkumise järel algavad remonditööd teisel korrusel, aasta hiljem kolmandal korrusel. Neile korrustele kolivad kooli algklasside õpilased, esimene jääb koolieelikute päralt.

Paari nädala jooksul saavad kasutuskõlblikuks keldrikorrusele ehitatud söögisaal ja köök – praegu tuuakse lasteaialastele süüa kooli Jakobi tänava hoonest.

Katoliku kooli direktori Liivi Lõhmuse sõnul tundub maja esialgu küll hiiglaslik, kuid tegelikult on see üsna kitsas ehitis. Nii ei mahugi hoonesse tegelikult kuigi palju: teisele ja kolmandale korrusele mõlemale neli klassiruumi, lisaks muusika- ja kunstiklass. Esimesele korrusele tuleb kolm rühmaruumi ja saal.

Linna toel


Maja taastades on üritatud hoida sees vana hõngu. Aknaid ei vahetatud uute pakettakende vastu, vaid taastati vanad. Samuti on alles vanad malmradiaatorid, kuigi torustik on vahetatud moodsama vastu.

Kõik kolm rühma kokku 72 lapsele avatakse linna toel ja on mõeldud Tartu kodanikele.
Abilinnapea Jüri Sasi sõnul on linn maksnud ära investeeringutoetused 22 500 krooni lapse kohta ning juba aias käivatele lastele makstakse ka pearaha.

Lapse kohatasu maksab vanem 870 krooni kuus. Et seda on linnalasteaias makstavast tunduvalt rohkem (seal on vastav summa 350 krooni), siis ei kustutata koha vastu võtnud lapsi üldisest aiajärjekorrast.

Linna toetusel ja sama skeemi järgi rajab lasteaiakohad ka Tartu Erahariduse Keskus. Neil saab kohti olema samuti 72 ning lasteaia avamispidu on oktoobri keskel.

Pool saamata


Oru tänava maja ei kuulu aga ikka veel täielikult koolile, Lõhmuse sõnul on praeguseks makstud ära pool maja hinnast. Teise poole maksmiseks on kliinikum andnud aega veel kolm aastat. Selleks ajaks peaks ka maja täielikult remonditud ja lapsi täis olema.

Kui kõik korrused valmis, hakatakse tõsiselt mõtlema ka spordisaali peale. Ruumi selle jaoks ei ole, lammutada tuleb maja taga olevad vanad garaažid ning võimla ehitada nende asemele. Lõhmuse sõnul on arhitektid joonestanud selleks plaanid, kuid kaugemale mõtetega veel jõutud ei ole.

Oru 3 ajaloost
• 1930-1931 ehitati hoone emade ja rinnalaste koduks. Sel ajal kandis tänav nime Katoliku.
• 6. jaanuaril 1945 avati hoones Tartu Linna Lastekliinik, sellest ajast on maja olnud kliinikumi käes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles