Erakonnad lahkasid Vanemuises Tartu probleeme

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimisstuudio otseülekanne ETV ekraanil.
Valimisstuudio otseülekanne ETV ekraanil. Foto: Pm

Kolmapäeva õhtul kell 21.40 Tartus Vanemuise kontserdimajas alanud rahvusringhäälingu telesaade «Valimisstuudio» arutles Tartu ja Lõuna-Eesti teemadel pidades peaasjalikult silmas valimisi. Automaatselt pääsesid stuudiosse parteide viie pikema nimekirja esindajad. Debatist jäeti kõrvale erakond Eestimaa Rohelised ja seda põhjendusega, et nad ei kandideerinud möödunud valimistel.


Stuudios olid valitsev reformierakondlasest linnapea Urmas Kruuse, keskerakondlane Aadu Must, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esindaja Marju Lauristin, Karin Jaanson Rahvaliidust ning Margus Tsahkna Isamaa ja ResPublica Liidust.

Tõsisema hoo sai debatt sisse lennujaama teemaga. Ühtäkki leidsid kõik erakonnad, et Tartu lennujaama sünd ja rahvusvahelised lennud on just nende teene. Üheskoos nõustuti, et ilma riigi otsese abita Ülenurmelt lennud siiski ei toimuks. Riik hakkas Ülenurmele aga panustama siis, kui valmis uuring, mis kinnitas, et reisihuvi on Lõuna-Eestis piisav.

Saalis olnud inimese küsimusele, mida innovaatilist oleks Sotsiaaldemokratlikul Erakonnal pakkuda, vastas erakonna kõneisik professor Marju Lauristin leidis, et vaid teatud tüüpi ideed on saanud tänase linnavõimu poolt vastukaja. Tartu linlane võiks aga saada otse juurdepääsu linnale.

«Meie idee on, et võiks olla kodanikuühenduste koda linnavalitsuse juures. Ma arvan, et Tartus on ka teistel ideid kui ainult Reformierakonnal.» Samuti võiksid Lauristini hinnangul kõik volikogu istungid olla avalikud. Samuti ei rahuldanud Lauristini kuidas linn ja ülikool koostööd teevad. Tema hinnangul jätab koostöö soovida.

Isamaa- ja ResPublica Liitu tunnevad eestimaalased kui suure erastajana. Kuidas siis nüüd nii, et IRL soovib Tartus munitsipaalbussifirmat, küsis saatejuht. Margus Tsahkna leidis, et erabussifirmadega võib tingimuste üle vaidlema jäädagi. Linna firma annaks aga kindluse.

Vestlusesse sekkus praegune Tartu abilinnapea Karin Jaanson, kes leidis, et erasektoril oleks siiski rohkem paindlikkust transporditeenust pakkuda. Samas tuleks eraldada ühelt poolt piletimüük ja teisalt liiniliiklus.

Sillateema küttis kirgi

«Kas te teate kedagi, kes teaks kedagi, kes sõidaks iga päev üle selle 160-miljonilise silla?» esitas saatejuht Andres Kuusk meerile Urmas Kruusele intrigeeriva küsimuse. Kruuse leidis, et Vabadussild on Tartus väga oluline ning see sild ei jää viimaseks. Ühtlasi viis ta jutu küsimuselt kõrvale ning rääkis, et kavandatav Idaringtee sild viiks tartlase Lõunakeskuse juurest Annelinna 15 minutiga.

Tsahkna heitis Kruusele ette enam kui 160 miljoni krooni kulutamist uuele sillale. Sama raha eest saanuks teha teoks nii Reformierakonna kui ka IRLi valimislubaduse ja luua emajõelinna puuduvad 300 lasteaiakohta. Tsahkna soovitas linnaeelarve üle vaadata, kuhu siis Tartu linna raha ikka reaalselt kulub.

«Tänane linnavalitsus on 120 miljoni eest suutnud ehitada 507 lasteaiakohta,» märkis Kruuse vasturepliigis ning leidis, et praegune linnavalitsus saab kohti IRLi plaanist odavamalt.

«Meie eesmärk ei ole koondada liiklust kesklinna, nagu seda on tehtud praegu,» tuli Tsahkna silla-teema juurde tagasi.

Sekkus Aadu Must, kes soovitas tulevasel linnapea teha sillad linna servadesse. Seepeale haaras sõnasabast kinni Karin Jaanson: «Mehed, millest te räägite? Projekteerimine juba käib!» Saatejuht Andres Kuusk tõmbas sillatemaatikale joone alla ning andis sõna Lõuna-Eesti valdadesse kandideerijatele.

Ettevõtluses on arenguruumi

Ettevõtlusest rääkides sõnas linnapea, et linna põhiline eesmärk on luua keskkond. «Kuna Tartus on madalaim tööpuudus, siis järelikult on Tartu suutnud selle keskkonna luua.»

Lauristin oli aga seisukohal, et koostöös ülikooli ja linna vahel on siiski väga palju kasutamata potentsiaali. «Et tudengid ei peaks pärast lõpetamist Tartust ära minema, peaks tekkima väga palju väikeseid ettevõtteid.»

Jaanson võttis jutuotsa üle ning kinnitas, et koostöö on juba süvenemas ning näiteks Tartu teaduspargis on järjest rohkem väikefirmasid tekkimas. Samuti on linna poolt ettevõtetele välja pandud preemiad.

Lauristin polnud aga Jaansoni jutuga rahul, kinnitades, et areng ei saa puudutada vaid nanotehnoloogiat, vaid arendades linna tervikuna.

Saate lõpetasid Lauri Hussar ja Andres Kuusk küsimusega, kes kellega käib, ehk kuidas Tartus edasi?

Et Tartu vajab vaheldust, selles olid ühel meelel nii IRLi peasekretär Margus Tsahkna kui ka SDE eeskõneleja Marju Lauristin. Viimane arvas lausa, et ühelegi erakonnale ei tee head ühele kohale liiga kauaks istuma jääda. Lõplku selguse annavad siiski valimised.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles