Biomeedikum lubab kiigata laibakumi

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taevatähtede saladusi ja tähtkujusid siseruumi tähistaevas stellaariumis näitab teadlaste ööl Kalju Annuk.
Taevatähtede saladusi ja tähtkujusid siseruumi tähistaevas stellaariumis näitab teadlaste ööl Kalju Annuk. Foto: Sille Annuk

«Kas sa mulle elusmalendiks ei taha tulla?» Mõtlen hetke malemängust kui mitte oma kõige tugevamast oskusest ja annan jah-sõna – proovida ju ikka tasub. Teadlaste ööl saab keerulisest teadusest sageli mäng.



Homsel teadlaste ööl hoolitsevad malemängu etturid, Tartu Akadeemilise Maleklubi lapsed, häälekalt õpetades selle eest, et ka need elusmalendid, kes malet tegelikult ei oska, laual valesid käike ei teeks. Mängujuht Kaido Külaots vaatab omalt poolt, et elavmalendid ikka õige ruudu sisse saaksid juhatatud.

Elavmalet saab jälgida Toome tenniseväljakul homme kell 16–18 kahetunnises partiis. Juhul, kui vihma ei saja. Kuna igal aastal on taevataat armuline olnud ning vihma pole sadanud, loodab teadlaste öö programmijuht Irina Orekhova ka sel korral heale ilmale.

Stella-vaatlus


Tartust veidi eemal, Tõra­vere pimeduses, kus tähed selgesti kätte paistavad, saab tutvuda stellaariumiga.

Sügisilmad tihti selget taevast ei luba, stellaarium lahendab aga tähtede vaatamise probleemi hõlpsasti. Täispimendatud ruumis projitseeritakse taeva-stellad mustale taevakummile tehnika abil. Muidugi, kui taevas selge, saab neid Tõraveres ka teleskoobi abil kaeda.

Et sõiduki puudumise tõttu tähed kellelgi nägemata ei jääks, korjab Ahhaa tasuta eribuss huvilised Raekoja platsilt kell 18.45 peale ja toob tagasi kell 22. Bussisõidule tasuks end enne kirja panna telefonil
731 5632.

Orekhova sõnul ei jäta ta kindlasti kasutamata võimalust käia muidu külastajatele võrdlemisi suletud kohtades nagu biomeedikum ja maaülikooli piimalaborid.

Esimeses räägitakse inimese meeleelunditest ning kuidas need meid tegelikult petavad, teises näidatakse lehmi lüpsvat robotit.

Laibakumi praktikum


Otse loomulikult ei puudu teadlaste ööst salalaborid vanas anatoomikumis.

Arstitudengid teavad rääkida, et esimesel kahel kursusel jätavad kahtlemata kustumatu (ja muidugi unustamatu) mulje lahkamispraktikumid bio-meedikumi laibakumis. Üliõpilastele lahkamise õppimiseks prepareeritud inimkehade kõrval meenutavad tudengid sooja sõnaga ka huvitava huumorimeelega assistenti Hannes Tomuskit. Teadlaste ööl kl 19 ja 20 on võimalik Tomuski praktikumis teada saada, mis peitub inimkeha sees.

Neil, keda sisemuse uurimine iiveldama ajab, tasuks kiigata hoopis Noa laeva ehk eluteaduse lodjale, kus saab teadlastega vestelda konnadest, puukide varjatud maailmast, taimede ja seente varjatud kooselust ning muust. Teadlaste öö puhul alustab Noa lodi reise juba kell 10 hommikul.

Tasub minna


• Teadlaste öö kestab 25. septembril hommikust hilisööni Tartus, Tallinnas, Narvas, Valgas, Rakveres ja Pärnus.
• Külastada tasub bio-meedikumi praktikume ja maaülikooli piimalaboreid ning sõita eribussiga Tõravere stellaariumisse taevatähti vaatama. Avatud on ka vana anatoomikumi salalaborid ja palju muud.
• Info ja programmi leiab aadressilt www.ahhaa.ee/TeadlasteOo2009.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles