Eesti mehe lühikese eluea põhjuseks võib olla sage vihastamine

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased leiavad, et viha oskuslik maandamine aitaks eestlastel kauem elada.
Teadlased leiavad, et viha oskuslik maandamine aitaks eestlastel kauem elada. Foto: jupiterimages.com

«Eestlased käivad pidevalt ringi vihasena nii pereliikmete kui kogu maailma peale. Kujutan ette, kuidas nende süda pidevalt kägarasse tõmbub. Kui mitu aastat või aastakümmet see nende elu lühendab?» arutleb Tartu Ülikooli emeriitprofessor Rein Taagepera.


Suure osa elust välismaal elanuna teab Taagepera, et eestlased on tundumalt vihasemad, kui paljud teised rahvad, vahendab Reporter.ee videolõik.



«Väga palju on tunda sellist võimetut viha terve maailma vastu. Pihta hakkas see ilmselt aastasadade pikkusest vihast Saksa mõisahärra vastu,» oletas Taagepera. Möödunud sajandi esimeses pooles olukord paranes, kuid nõukogude võimu saabudes leidis eestlane uue viha-allika.



Et suur viha on eestlastele koormaks, on kogenud ka psühholoogiaprofessor Jüri Allik. Tema sõnul on see eriti hästi tunnetatav, kui tulla tagasi pikemalt reisilt näiteks Euroopast või Ameerikast.



Igasugune viha on tervisele halb, leiab Allik. Samuti pole mingit tõestust selle kohta, et viha väljaelamine või kellegi peale valamine kuidagi vihastaja tervist parandaks.



Mujal maailmas suunavad inimesed tekkinud viha enda sisse ning väljapoole ollakse lahked ning naeratavad, lisab professor.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles