Tartu Ülikool otsib kirjastusele uut juhti

Martin Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Hallik
Martin Hallik Foto: SCANPIX

Tartu Ülikool kuulutab lähipäevil välja konkursi, et leida kirjastusele uus juhataja, kelle ülesandeks saab korrastada ülikooli trükiteenuste valdkond, sealhulgas lõpetada dubleerimine.

Tartu Ülikooli õppeprorektori Martin Halliku käskkirjaga juhatab praegu osaühingut Tartu Ülikooli Kirjastus ajutiselt senine kirjastuse peatoimetaja Ivo Volt. Senine kirjastuse juht Vaiko Tigane lahkus ülikooli teatel ametist omal soovil. Seda kinnitas ka Tigane ise.

2. septembril levis ülikooli siselistis rektoraadi teade, et trüki- ja multimeediateenuste kvaliteedi tagamiseks muudetakse nende teenuste osutamist ülikooli üksustele loogilisemaks, trükiteenuste tellimist selgemaks ning majanduslikult mõistlikumaks.

Mitu masinaparki

Õppeprorektor Martin Hallik märkis, et praegu pakuvad ülikooli kirjastuse teenustega kattuvaid teenuseid ka ülikooli raamatukogu ja infotehnoloogia osakonna koosseisus töötav multimeediatalitus.

«Meil on üks masinapark, teine masinapark ja siis veel otsapidi natuke kolmandat masinaparki,» selgitas Hallik Tartu Postimehele. «Tuleb selgeks teha, et kui tahame üht või teist funktsiooni tagada, oleks see tagatud parimas kohas parima hinnaga.»

Halliku sõnul pole rektoraat andnud kirjastusele, raamatukogule ega multimeediatalitusele korraldusi osa oma masinapargist dubleerimise vältimiseks ja ökonoomsemaks töötamiseks maha müüa.

«Saame aru, et kattuvusi on, aga see pilt pole veel selgeks tehtud,» nentis Hallik, kes ei osanud veel ka näidete varal kirjeldada, kuidas kattuvusi peaks tulevikus vältima. «Tuleb uus inimene, mõtleb, arutame need mõtted läbi ja saame teha ümberkorraldused, mida lai ring õigeks peab.»OÜ Tartu Ülikooli Kirjastus kuulub täielikult Tartu Ülikoolile. Martin Halliku kinnitusel jääb osaühing alles, kuid see loobub täielikult kommertskirjastusi iseloomustavast ambitsioonist hankida endale autoreid, kelle pealt on võimalik teenida maksimaalne kasum.

«Anname oma parima, et ülikooli kirjastuse autorid oleks teadusmaailmas võimalikult kõrgel tasemel,» lisas Hallik. «Ülikooli kirjastuse asjaks jäävad retsenseeritud teaduslikud tekstid ja teaduslikud, kommenteeritud tõlked.»

Ülikooli kirjastuse juhi kohalt lahkunud Vaiko Tigane töötas ses ametis viisteist ja pool aastat. Tigane kinnitas, et tema lahkumine oli tõepoolest vabatahtlik, ning edasisi võimalikke arenguid ülikooli kirjastustegevuses kommenteerida ei soovinud.

«Enda tuleviku kohta saan öelda, et jätkan kirjastamisega,» lisas Tigane.

Eesmärk on nulltulem

Tigane märkis, et kogu tema ametiaja teenis ülikooli kirjastus kasumit ning langes jooksvasse kahjumisse alles tänavu ülikooli raamatukokku kolimise kulude tõttu.

Vaiko Tigase sõnul oli 1998. aastal, kui ta asus kirjastust juhtima, selle aastakäive 300 000 krooni ning töötajaid 25. Mullu suutsid kaheksa kirjastuse töötajat teha 600 000-eurose aastakäibe. Kasum on jäänud viimastel aastatel alla 20 000 euro.

Martin Halliku sõnul ootab ülikool tulevaselt kirjastuse juhilt kahjumi vältimist, kuid ei sea samas ülesandeks kasumi teenimist. «Eeldame nulltulemit või tulemust selle lähedal,» ütles Hallik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles