Eesti maalikunst avanes täies ilus Tartus

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harry Liivrand silmitseb noore kunstniku Mihkel Ilusa ehitusmaterjale sisaldavat segatehnikas tööd «Muscle cars». «See on Eestis seni veel tegemata variant neopopist,» märkis Liivrand.
Harry Liivrand silmitseb noore kunstniku Mihkel Ilusa ehitusmaterjale sisaldavat segatehnikas tööd «Muscle cars». «See on Eestis seni veel tegemata variant neopopist,» märkis Liivrand. Foto: Sille Annuk

Tartu kunstimaja suurde saali sisenejat võtavad vastu Kaido Ole kaks hiigelsuurt maali, mis pikemal vaatamisel panevad pea ringi käima. Näituse kuraator Harry Liivrand peab neid efektseks sissejuhatuseks.


«Kaido Ole kaks suurepärast optilisel illusioonil töötavat kompositsiooni, mille sisse on maalitud küsimärk, on omamoodi märgiline sissejuhatus sellele näitusele,» rääkis kuraator.

Aastanäitus on saanud Liivrannalt pealkirja «Maali sõna vol 2». Samalaadset näitust kureeris ta kümmekond aastat tagasi Tallinnas Rottermanni soolalaos. Tartu väljapanekul ütleb kunstimaja kõigis viies saalis oma sõna sekka 41 kunstnikku kokku poolesaja tööga, kusjuures neljandiku saadetud maalidest jättis kuraator välja.

«Ma tahtsin haarata kunstnikkonda võimalikult laialt,» rääkis ta. «Lõppvalikus on rohkesti Tallinna tuntud kunstnikke ja oma kunstnikuteed alustanud või alles alustavaid noori tartlasi. Noori tallinlasi on vähem, kui ma oleksin lootnud.»

Väljapanek peaks Liivranna sõnul näitama eesti maalikunsti nüüdset mitmekesisust. Teiste hulgas on esindatud Enn Põldroos, Jüri Arrak, Ado Lill, Leonhard Lapin, Andres Tolts, Jaan Elken, Ilmar Kruusamäe, Erki Kasemets, Ivar Kaasik, Mall Nukke, Marko Mäetamm, Vano Allsalu, Meiu Münt, Maris Palgi, Rauno Thomas Moss ja Külli Suitso.

Berliinist on saatnud näitusele töö seal juba peaaegu 20 aastat tegutsev kunstnik Ivar Kaasik. Tema väikesel maalil «M.J.» on kujutatud Michael Jackson nii, nagu kujutatakse pühakuid ikoonil.

Välja on pandud ka Eesti Maalikunstnike Liidu esimehe, mullust ülevaatenäitust koos Jaan Elkeniga kureerinud Mari Roosvaldi maale. «Tänavune näitus on professionaalsemalt kureeritud,» ütles Roosvalt. «Kunstiajaloolane on teinud väga timmitud, päris hea valiku.»

Harry Liivrand lõpetas Tartu ülikooli kunstiajaloolasena aastal 1984. Kuraatoritegevuse eest sai ta aastal 2006 Kristjan Raua preemia. Praegu on ta Tallinna kunstihoone juhataja.

Õppimise aegu kureeris ta Tartu ülikooli kunstikabineti näitusi ülikooli vanas kohvikus ning 1990. aastate alguses Raivo Kelomehe näitust Sini­­mandria galeriis ja Vano Allsalu näitust kunstimajas.

Eesti Maalikunstike Liidu tava teha aastanäitus Tartus on Liivranna meelest erkordselt tähtis. «See toob Tartusse terve hulga publikut Tallinnast, kes muidu võibolla Tartusse ei tuleks. Ja see on ka võimalus näidata siin oma loomingut neil, kes väga harva oma töid Tartus näitavad,» rääkis kuraator.

50 maali
• Tartu kunstimajas (Vanemuise 26) saab 11. oktoobrini vaadata Eesti Maalikunstnike Liidu
aastanäitust «Maali
sõna vol 2».
• Kuraator on Harry Liivrand, kujundaja Rauno Thomas Moss.
• Väljapanekus on 41 kunstniku 50 maali.
-------------------------------------------------------

Kunstimuuseum näitab kärbest kõrvuti roosiga

Suurem osa Eesti Maalikunstnike Liidu aastanäituse avamisel osalenutest tuli kunstimajja Tartu vanalinnast kunstimuuseumi viltusest majast. Tund varem oli seal avatud Urmas Viigi näitus «Kärbes. Roos. Kärbes», mille kuraator on Reeli Kõiv.

Muuseumi alumise korruse nelja saali läbivas installatsioonis on nii kahe- kui ka kolmemõõtmelist kunsti – ruumilisi objekte, fotot, videot. Kõrvuti on seatud ilus ja inetu, kõrge ja madal.

Näitus on avatud 25. oktoobrini. (TPM)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles