Võõrkeel võistleb tarokaartidega

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarokaartide ladumine
Tarokaartide ladumine Foto: Teet Malsroos / SL Õhtuleht

Tartu Rahvaülikooli ülipopulaarsed kursused on refleksoloogia, hääle jooga ja tarokaartide seminar. Uudsed on jaapani ja tiibeti keel, samuti hoidiste valmistamine.


Keeleõpetust pakuvad enamasti kõik koolitusfirmad. Sellega silma ei hakka.


«Jah, me võiksime siin niuksuda, et oi, kõik grupid ei täitu enam nii kiiresti kui varem,» räägib Tartu Rahvaülikooli koolitusjuht Laura Allik. «Samas ei häbene me leida põnevaid nišiteemasid. Mis sest, et see mõnele inimesele muige näole toob.»



Uus müüb


Laura Allik selgitab, et näiteks refleksoloog on terapeut, kes masseerib kätega kliendi kehapiirkondi ning vastavalt sellele, kas inimene hakkab kaebama valuaistingut või muutub mõnes piirkonnas ta naha värv, saab refleksoloog informatsiooni organismi seisundist.



«Neile kursustele on end kirja pannud isegi mõned mehed,» märgib Laura Allik.


Hääle jooga on aga treening, mis on vajalik neile, kes häälega töötavad, näiteks õpetajad. Tundides omandatakse võtteid, kuidas vältida hääle valesti kasutamist, ja omandatakse harjutusi, mis aitavad pingetest vabaneda.



Tarokaartide olemust ja ladumist õpetav seminar hakkab aset leidma seitsmel laupäeval ja Laura Alliku sõnul on selle kursuse kõik kohad ammu hõivatud.



Esmakordselt on tänavu kur­­sus hoidiste valmistamisest. «Meie püüame oma tundides pakkuda häid nippe, sest paljude asjade peale ise lihtsalt ei tule,» selgitab Laura Allik.  «Noh näiteks, et seenehoidisele võib ka kaneeli lisada või moosidele juurikaid sisse panna.»



Eelmisel kevadel ühekordse õppepäevana mõeldud leivaküpsetamine jätkub samuti suure hooga, sest koduse leivateo vastu tunnevad huvi paljud.



Kursus algab kodusküpsetatud leiva maitsmisega ning jätkub teooria ja siis praktika õppimisega. Segatakse kokku taignaid, millesse võib kõike lisada: rosinaid, õunu, liha, kala, seemneid, ürte. Lahkudes saab iga kursuslane kaasa oma käega voolitud pätsi, mille jõuab kodus samal õhtul ära küpsetada, samuti juuretise järgmiseks leivateoks.



Uued keelekursused nagu jaapani, tiibeti ja norra keel on samuti huvilisi leidnud.


Rahvaülikoolis on keelerühmi kokku poolsada. Ülisuur huvi on hispaania keele vastu, mille tõttu tuli lisarühmi luua. «Isegi araabia keel, millega eelmisel aastal ainult katsetati, leiab jätkuvalt huvilisi,» imestab Laura Allik.



Kunstide valdkonna koolitusjuht Kersti Kohtla lisab, et tuttuued märksõnad on neil  ka veel animafilm, videograafika ja ruumiline maal-as­­sambaaž. Esimene on hea enesetäiendusvõimalus kunstiõpetajatele, et kuidas lapsi vaimustunumalt tundides kaasa tulema panna. Teine annab lisaoskusi kodusel videomontaaži tegemisel ning kolmas on segu maalist, kollaažist ja unustatud esemete taaskasutusest.



Kersti Kohtla rääkis vaimustunult ka rahvaülikooli koostööst Saadjärve jahtklubiga. Juunis leidis seal aset arhailine musta keraamika ehk tünnipõletamise kursus, nüüd  kogunevad sinna fotohuvilised, kes asuvad parvelt vett pildistama.



Õpi tasuta


Vähelevinud uudis on see, et rahvaülikool pakub täiesti tasuta enesetäienduskursusi, ja seda tänu programmile, mida rahastab Euroopa Sotsiaalfond koos Eesti haridus- ja teadusministeeriumiga.



Need kursused on töötavatele inimestele, et nad võiksid muutuda tööandjaile senisest väärtuslikumaiks töötajaiks.



Tasuta on võimalik õppida  eesti, vene ja inglise keelt, andragoogikat ning mööbli restaureerimist ja keraamikat. Kahe viimase puhul õpetatakse lisaks erialastele oskustele ka äri ajamise, majandamise ja ettevõtluse aluseid.



Koolitus täisksvanuile


• Tartu Rahvaülikooli peamaja asub Pepleri 4, kunstikeskus Vaksali 7


• Info 736 1540 ja


736 1537 ning


www.rahvaylikool.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles