Tartus läheb maade jagamiseks

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Riigikohus ja rahvusarhiiv on tunnistanud senised pingutused oma ruumikitsikuse lahendamisel liiva jooksnuks ning viskavad nüüd silma ülikooli maatükkidele. Ka füüsikahoone krundile Tähe tänava alguses.


Riigikohus jõudis tellida Näituse ja Liivi tänava vahel asuvale maatükile maja ehitamiseks eskiisigi, aga muinsuskaitse keeldus kooskõlastamast mitme kaitsealuse puumaja lammutamist.



Selleta aga olnuks riigi kõrgeimal kohtul väga keeruline oma uus maja vajalikus mahus sellele varem Eesti Rahva Muuseumi uue hoone tarbeks reserveeritud krundile mahutada.



Riigikohtu direktor Kerdi Raud kinnitas, et huvi Toome maatüki vastu pole siiski lõplikult kadunud.



Rahvusarhiiv on jõudnud kaugemale. Detailplaneering on kehtestatud ja selle kohaselt võiks vana arhiivimaja tagahoovi ehitada nii suure juurdeehitise kui arhiivile tarvis.



Probleem on rahvusarhiivi haldusbüroo juhataja Jaak Koiduaru seletusel vana maja ümberehitamisele seatud piirangutes. Vanal, algselt ülikooli ühiselamuks ehitatud hoonel on puidust vahelaed, mida muinsuskaitse lammutada ei luba.



Esimene mure on arhiivihoonelt nõutava kõrgeima tulepüsivusklassi saamine, mis on keeruline ka tänapäevaseid keemiasaavutusi kasutades, aga mitte tingimata ületamatu ülesanne.


.


Teine ja ületamatu on see, et vanade vahelagede koormustaluvus on 600 kilo ruutmeetrile, mis on praeguse hõreda riiulite paigutuse puhul isegi piisav. Piisav ei oleks see kavandatavate lükandriiulite kasutamise korral, mille puhul koormuseks on 1200 kilo ruutmeetrile.



Koiduaru ütles, et arhiiv on otsimas uut krunti, kuhu saaks teha täiesti uue arhiivimaja. Praegu on esimeses valikus Tartu Ülikoolile kuuluvad maad Maarjamõisas uue keemiahoone kõrval Ravila tänava ääres.



Krundid üle linna


Selle koha oluliseks eeliseks on maja kavandada puhtalt arhiivi tarvidusest lähtudes, vabana ümbritsevast keskkonnast tulenevatest piirangutest. Pealegi oleksid parkimistingimused lahedamad, Toomel on Koiduaru sõnutsi skisofreeniline kitsikus.



Arhiiv on silma heitnud ka Tähe 4 krundile, kus praegu asub Tartu Ülikooli füüsikahoone. Ülikooli planeeringute ja hangete osakonna juhataja Heiki Pageli sõnul käib juba töö füüsikutele uute ruumide ehitamiseks füüsikainstituudi kompleksi. Kõige varem kolme aasta pärast võib füüsikahoone osutuda ülikoolile üleliigseks ja see ilmselt lammutatakse.



Tähe 4 krunt on aga esimene eelistus ka riigikohtu uue maja rajamiseks: on piisavalt ruumi ja on kesklinna lähedal.



Tartu linn on riigikohtule pakkunud ka Atlantise ja Võidu silla vahel Emajõe ääres olevat krunti, kinnitas abilinnapea Väino Kull. Tema sõnul ei ole aga nimekiri suletud.



Ühine protokoll


Kulli sõnul on lähiajal plaanis sõlmida Tartu linna, Tartu Ülikooli, riigikantselei ja Riigi Kinnisvara ASi vahel ühiste kavatsuste protokoll kõnealuste maaküsimuste kiiremaks lahendamiseks.



Linnapea Urmas Kruuse ütles, et Tartule on tähtis nende oluliste asutuste ruumimurede lahendamisele kaasa aidata, et asutused ja ühes nendega töökohad Tartust ei lahkuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles