Tartu tisler rebis esikümnesse

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailmas 10. tisleriks hinnatud Ivo Ilm on selliseid kappe valmistanud juba neli, kolm harjutus- ning ühe võistlustööna. Ühe kapi valmistamiseks kulub peaaegu ööpäev.
Maailmas 10. tisleriks hinnatud Ivo Ilm on selliseid kappe valmistanud juba neli, kolm harjutus- ning ühe võistlustööna. Ühe kapi valmistamiseks kulub peaaegu ööpäev. Foto: Margus Ansu

Rahvusvahelisel kutsemeisterlikkuse võistlusel WorldSkills tuli Tartu tislerpoiss Ivo Ilm 10. kohale ning ta tunnistati maailma meistriklassi kuuluvaks tisleriks.



«Minul oli umbes 400 kilo tööriistu, aga see oli üks kergematest tööriistakastidest,» rääkis maailma 10. tisleriks tunnistatud Ivo Ilm (20). Sakslasest võistleja varustus kaalus suisa 800 kilo. «Paljudel olid väga kõvad sponsorid taga, meie pidime hakkama saama kooli vahenditega,» avaldas ta.

Noormeest juhendanud Tartu Kutsehariduskeskuse (KHK) õpetaja Aivar Kolonistovi sõnul läks oma võistleja saatmine WorldSkillsile Kanadasse koolile maksma keskklassi sõiduauto hinna, sest soetada tulid kõik vajalikud tööriistad.

Mitu aastat valmistumist


Võistluses pidid tisleritöös mõõtu võtvad meistrid valmistama nelja päeva peale jaotatud 22 tunniga disainkapi. Kolm kuud enne võistlust andsid korraldajad osalejatele kolme mööblieseme – sekretärkapi, sahtelkapi ja mitmetasandilise telefonilaua – kavandid.

Loosiga selgus, et võistlusel tuleb valmistada nurgale toetuv sahtelkapp. Sarnase kapi tegemist oli Ilm harjutanud mitmeid kordi ning praegu seisab Tartu KHK tisleriklassis selliseid kappe suisa kolm.

Võistluskapi tegemiseks valmistus Ilm kaheksa kuud. Samas ei olnud kaheksakuuline treening üldse pikk aeg. Hiinas valitakse üks mees riiki esindama ning teda treenitakse mitu aastat ainult World­Skillsi võistlusteks. Soomes treenitakse meistrit kaks aastat.

Oma suurimateks konkurentideks pidas Ilm lisaks soomlastele veel Rootsi ja Saksa võistlejaid. Soomlased jäid kuuendale, rootslased 12. ja sakslased 13. kohale. 

Esikohta jäid tislerite võistlusel jagama Hiina ja Kanada võistleja, kes said kuldmedali vastavalt 540 ja 538 punktiga. Kolmandaks jäänud Itaalia tisler sai pronksmedali.

Kuna WorldSkillsil jagatakse sarnaselt olümpiamängudega võistlejatele punkte, siis kõik, kes ületasid 500 punkti piiri, said meistriklassi tiitli. Ivo Ilm kogus 510 punkti ning lisaks meistriklassi tiitlile anti talle ka Eesti riigi parima esindaja medal.

Maailma 11. plaatija


Veel võtsid kutsemeisterlikkuses mõõtu plaatijad, viimistlejad, kokad ja mehhatroo­ni­kaspetsialistid. Hea tulemuse, 11. koha 20 võistleja seas, saavutas ka Tallinna Ehituskooli plaatija Madis Indov, keda juhendas Tartu Kutsehariduskeskuse kutseõpetaja Kaido Toobal.

Plaatijate aktiivne ettevalmistus kestis kolm nädalat. Võistluse žüriisse kuulunud Toobal rääkis, et lisaks täpsusele ja töövõtetele hinnati ka oskust aega jaotada. Nii plaatijate kui tislerite võistlusel jõudsid töö lõpetada vaid pooled.

Eilsel vastuvõtutseremoonial Tartu KHKs arutlesid kutseõpetajad ja kooli juhtkond, kas rahvusvaheline kutsemeisterlikkuse võistlus on pigem osav töötegemine või sport.

Kaido Toobal avaldas arvamust, et asi kaldub rohkem spordi poole. Kõige olulisem võistlusel osalemise juures oli aga võimalus näha, kuidas väärtustatakse oskustööjõudu mujal ning kuidas võiks see ka meil olla, arvas ta.

WorldSkills 2009
• Rahvusvaheline kutsemeisterlikkuse võistlus, mida peetakse kahe aasta tagant, tähistas tänavu 40. aastapäeva.
• Eestlased osalesid teist korda.
• Tisler Ivo Ilm lõpetas eelmisel aastal Tartu Kutsehariduskeskuse ja jätkab õpinguid Võrumaa Kutsehariduskeskuses. Võistlusteks treenis ta Tartus. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles