Rannu juustutööstus kulutas puhastusseadmetele kaheksa miljonit

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartumaal Rannu vallas Kaarlijärve külas asuvas OÜ Põltsamaa Meierei Juustutööstuses tekib ööpäevas kümneid kuupmeetreid reovett. Selle puhastamiseks kulutas firma suure summa.
Pildil juustutööstuse töötaja Annika Lehtveer.
Tartumaal Rannu vallas Kaarlijärve külas asuvas OÜ Põltsamaa Meierei Juustutööstuses tekib ööpäevas kümneid kuupmeetreid reovett. Selle puhastamiseks kulutas firma suure summa. Pildil juustutööstuse töötaja Annika Lehtveer. Foto: Margus Ansu / Postimees

Tartumaa ettevõte Põltsamaa Meierei Juustutööstus käivitas oma Rannu vallas Kaarlijärvel asuvas tootmistsehhis kaasaegsed reovee puhastusseadmed. Sisseseade võimaldab puhastada vett oluliselt suuremas mahus.


«Uus reovee puhastussüsteem vastab maksimaalselt kõikidele tänapäeva standarditele,» rääkis juustutööstuse juhataja Ago Teder suhtekorraldusfirma Powerhouse vahendusel.



Teder märkis, et seadmed annavad ettevõttele ka keskkonnatasude pealt olulise võidu. «Kui varem ulatusid keskkonna saastetasud aastas mõnesaja tuhandeni, siis uute puhastusseadmetega on see vaid mõni tuhat krooni aastas.»



Kokku kaheksa miljoni krooni eest ehitati uus ühtlustusmahuti koos eelpuhastusseadmetega ning endisest suurem aeratsioonil põhinev biopuhasti. Puhastati ja renoveeriti ka settetiigid ning kraavid.



Puhastisse voolavad tootmise sanitaarsed ja tehnoloogilised pesuveed ning vahetusse läinud pesuained, kuid sinna on suunatud ka lähedal asuvate 18 ja 24 korteriga elamute reovesi. Süsteemi tootlikkus on kuni 350 kuupmeetrit ööpäevas.



Teder lisas, et uus puhastussüsteem on igati keskkonnasõbralik: «Kõigepealt puhastatakse reovesi kemikaalidega, seejärel tegelevad reoveega bakterid, kes kõik kahjuliku sõna otseses mõttes ära söövad.»



Lõpptulemuseks on praktiliselt puhas vesi, mis kraavidega loodusesse suunatakse. Jääkproduktist - pressitud mudast toodab kohalik põllumajandusettevõte spetsiaalsetes poldrites kasvumulda.



Põltsamaa Meierei Juustutööstus on aasta jooksul Kaarlijärve tootmisüksusesse investeerinud 50 miljonit krooni. Tänaseks on renoveeritud puhastusseadmed ja uuendatud jahutus- ning jäävee tootmissüsteem. Novembris alustab tööd uus juustuliin ning järgmise aasta alguses lõpetatakse soolamisprotsessi automatiseerimine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles